Защо Нинова гласува с ГЕРБ за Вежди?

Целта на Корнелия била максимално протакане на парламента, за да се паднат новите избори след конгреса

Политика
15:15 - 21 Октомври 2022
9480
Защо Нинова гласува с ГЕРБ за Вежди?

Изненадващото съглашателство между ГЕРБ, ДПС, БСП и Български възход за кандидатурата на Вежди Рашидов да остане постоянен председател на очертаващия се като кратък 48-и състав на парламента се корени не къде да е, а в заигравките между Бойко-Борисовата партия и левицата от вчера. 

Корнелия Нинова, разкриха източници на Lupa.bg е станала основният двигател за консолидирането на новото мнозинство в последните 24 часа. И то заради предстоящия на 11 февруари конгрес на Столетницата, който ще трябва да определи пътя на левицата след няколко изборни провала.

А целта е една - следващи предсрочни избори да бъдат насрочени така, че да се паднат след висшия форум на социалистите - или в разгара на бъдещата кампания, или седмица-две след него. По този начин всички листи на другарите вече ще са наредени и нито време, нито аргументи за смяната на водачески и следващи места ще има. 

Не било случайно и искането за прошка, отправено вчера от трибуната от Вежди Рашидов към Нинова, прието от нея с усмивка. То станало и причината не шефката на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова, а именно Корнелия да представи общата номинация на четирите сили, която най-накрая се увенча с успех след 3-дневно умуване кой да оглави парламента.

По информация на източниците ни планът на Нинова бил да направи всичко възможно да удължи срока на действие на това Народно събрание поне до края на ноември-средата на декември, за да се приеме бюджетът на страната.

И съответно, ако четирите формации не успеят да се договорят за кабинет с първия или третия мандат (а втората по големина парламентарна сила - "Продължаваме промяната", твърдо излиза в опозиция - б.р.), институцията да бъде разпусната в края на годината, което ще даде на БСП още поне два месеца действие на служебната власт и съответно насрочване на новия предсрочен вот едва след конгреса на левицата. 

За целта обаче и ГЕРБ, и ПП, и Възходът ще се наложи да протакат максимално прогнозираното връщане на празни папки за конституирането на правителство пред Румен Радев. Президентът ще започне консултациите за редовен Министерски съвет още следващата седмица. Фрагментираният парламент и огромният разнобой между партиите, дори в лицето на новата четворна коалиция, обаче надали ще успее да излъчи състав на правителство, смятат анализаторите.