Защо поскъпват банковите такси?

Актуални новини
15:52 - 22 Декември 2021
4760
Защо поскъпват банковите такси?

Намалелите приходи от основна дейност – разликата между лихвите по депозити и кредити, принуждава банките да завишават своите такси. Това става ясно от коментар на Асоциацията на банките в България по повод предприетите действия отнякой трезори да увеличат стойността на услугите, които извършват.

Причината за по-ниските постъпления от отпуснати кредити е водената от централните банки в това число и на Европейската централна банка политика за ниски лихви, която принуждава кредитните институции да потърсят нов бизнес модел за финансиране на своите дейности.

Също така регулациите в областта на банковите и финансовите услуги нарастват значително - и като брой, и като тежест на изискванията, а банките изпълняват безвъзмездно и редица, възложени им от държавата функции, съответно, нарастват и свързаните разходи на банките за целта.

От АББ посочват, че към момента домакинствата разходват около 1,8% от дохода си за финансови услуги част, от които са и банковите, а тенденцията през последните 5 години този дял да намалява.

Постепенното възстановяване на икономиката на България от негативното влияние на пандемията от COVID-19 води до увеличаване на бизнес активността и потреблението, които водят до ръст на основни показатели за резултатите на банковата система, в т.ч. и общата сума на приходите на банките от такси и комисиони, свързани с увеличения платежен оборот.

През последните години регулациите в областта на банковите и финансовите услуги нарастват значително - и като брой, и като тежест на изискванията, а банките изпълняват безвъзмездно и редица, възложени им от държавата функции, съответно, нарастват и свързаните разходи на банките за целта. Банките са много по-регулирани от останалите финансови посредници, а високата сигурност, надеждност и точност, които безкомпромисно осигуряват в дейността си, се осъществят благодарение и на непрекъснатото инвестиране в дигитализация и повишаване на киберсигурността, както и в развитие на качеството на техния персонал.

Бихме искали да подчертаем, че всяка банка сама определя цената на услугите, които предоставя на клиентите си, съобразно своя бизнес модел, стратегия за развитие и приетите вътрешни правила, казват от асоциацията.

През последните години наблюдаваме засилена тенденция банките да печелят все по-малко от основната си дейност – разликата между лихвите по депозити и кредити. Решенията по паричната политика на водещите централни банки, в т.ч. ЕЦБ, върху които банките не могат да влияят, предопределят средата на ниски и отрицателни лихвени проценти, към които банките, не само в България, следва да адаптират своите бизнес модели, за да съхраняват устойчивостта си.

Отбелязваме, че се запазва тенденцията делът нa нетния доход от тaĸcи и ĸoмиcиoни към общия нетен оперативен доход нa бaнĸoвaтa система в България да е под средното ниво за ЕС. Нивото за България възлиза нa 28,4%, ĸoeтo e под средното ниво за EC от 31,6%, според данните нa Европейския бaнĸoв орган (EБO) към ĸpaя нa юни 2021г., казват още от АББ.