Защо предложението на Борисов може и да е празен ход?

Всичко е в ръцете на депутатите, може да отхвърлят свикването на ВНС, разясни конституционният съдия Константин Пенчев

Актуални новини
13:39 - 14 Август 2020
3619
Защо предложението на Борисов може и да е празен ход?

Мнението на голяма част от опозицията, че предложението на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да се свика Велико Народно събрание с цел приемане на нова конституция представлява всъщност празен ход за печелене на време се припокрива и със становището на конституционния съдия Константин Пенчев. Бившият омбудсман напомни, че в момента всичко е в ръцете на депутатите и те могат да решат да не свикат ВНС, като от това не произтичат никакви последствие. 

"Предложението за свикване може да бъде внесено и утре от половината от народните представители, тоест 120. След това не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца, трябва да се обсъди. След което се взима ново решение, този път от 2/3 от депутатите, което или казва: Насрочваме избори за Велико народно събрани, или казва: Не, не сме съгласни. Не се събират 2/3 и все едно не е било нищо", уточнява съдия Пенчев пред "24 часа". 

И напомня, че няма кой да ограничи времето за разписване и приемане на нова конституция. "Според мен логиката на предложенията е все пак да има някакви параметри,  а не да се свика Велико народно събрание и тогава да се мисли какво да се променя. Парламентът ще си заседава, но този въпрос той може да обсъжда не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца. Като го сметнем - отиваме към времето за нормалните избори", смята Пенчев.