Защо Радев не отиде на парада в Москва?

Политика
14:30 - 25 Юни 2020
12335
Защо Радев не отиде на парада в Москва?

„Много съжалявам, че нашият президент не присъства на парада в Москва! Разочарован съм!” „Болно ми е, че нямаме суверенна армия и, както разбрах, че нямаме и суверенен президент. Жалко за българския народ! Жалко за България!”

Форумите в социалните мрежи изобилстват от подобни коментари, провокирани от отсъствието на българския държавен глава от парада в Москва. 

Решението на Румен Радев събуди голямо недоумение, защото не беше посочена ясна причина за промяна в плановете му. Първоначално, още през февруари, той прие поканата на руския президент Владимир Путин и потвърди участието си в традиционния Парад на победата, който трябваше да се състои на 9 май.

Малко преди събитието обаче парадът беше отложен заради епидемията от коронавирус, която се разпространи взривоопасно и в Русия. По-късно Путин насрочи нова дата – 24 юни. Но от българското президентство не се чу и дума за това.  

„Секретарите на президента мълчат, само обясняват лаконично, че имал предварително поет ангажимент. Но всичко това е страшно нелепо, защото в момента в социалните мрежи има голям хейт срещу Радев!”, коментираха пред Lupa.bg социалисти в парламента.

На практика ключовото събитие в Москва мина без нито един представител от страна на България.

„Това е странно и се забелязва. Всъщност, благодарение на отсъствието на наш представител, сръбският президент Александър Вучич беше в изключително благоприятна позиция! За Русия на Балканите нищо не е интересно освен Сърбия”, обясни пред Lupa.bg и геополитически анализатор. Според него

най-вероятните версии за отсъствието на българския президент от военния парад са две: или от НАТО са го посъветвали да не ходи, или се е уплашил от политическите критики у нас. Все пак Румен Радев е натовски генерал и е длъжен да се съобразява с определена политика.

Във всички случаи обаче това решение на българския държавен глава няма да се окаже конструктивно за него. Последователите му в момента са разочаровани и на Радев ще му е изключително трудно да вдъхнови нова партия, каквито намерения има.

Ето откъс от коментарите във Фейсбук групата Национално движение "Русофили":