Защо шефът на БДЖ нагло лъже за цените на билетите?

Топ
13:22 - 05 Февруари 2021
5492
Защо шефът на БДЖ нагло лъже за цените на билетите?

Цените на билетите не са увеличавани с години и в момента те са доста под смислените нива. Това обясни преди дни пред БНТ председателят на борда на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров.

За пример шефът на държавните железници даде цената на билета от Перник до София, която според него била два пъти и половина по-ниска от цената на билетчето за градския транспорт в столицата.

Lupa.bg реши да направи проверка доколко достоверна е тази скандална информация. Съдейки по изчисленията на Григори Григоров, жп билетът София-Перник би трябвало да струва 64 стотинки (два пъти и половина по-малко от цената на билета за градски транспорт в столицата, която от години е закована на 1,60 лв.).

На гишето на Централна гара обаче ни поискаха 2,30 лв. за билет, а не 64 стотинки, колкото показват изчисленията на най-високопоставения чиновник в системата на железниците.

Всъщност цената на билета до миньорския град е 2,70 лв. (във втора класа) в едната посока, но БДЖ предлага отстъпка на пътуващите по кратките дестинации, целта на които е да се ограничат гратис пътуванията и даването на стотинки на ръка на кондукторите във влаковете.

Цените на билетите могат да се видят и в собствения сайт на БДЖ

Иначе шефът на БДЖ е прав - цените на билетите за влак са доста под смислените нива, но това не му дава основание да си измисля фалшиви новини и да генерира излишно напрежение.