Защо словашкият комуноид Фицо мрази Украйна?

Юлия Тимошенко се изгаври с него посред газовата криза през 2009 г.

Украйна
16:54 - 26 Октомври 2023
6560
Защо словашкият комуноид Фицо мрази Украйна?

Словакия спира да предоставя оръжия за Украйна, обяви премиерът Роберт Фицо. Социалдемократът, когото Корнелия Нинова тъй много обича, който официално встъпи в длъжност вчера, обяви, че Братислава няма да предостави военна помощ на Киев и иска премахване на санкциите срещу Русия.
 
Драматичната промяна спрямо силно проукраинската позиция на отиващото си правителство се основава отчасти на историческите симпатии на Словакия към Русия, но има и много лична причина, поради която Фицо умира от яд само като чуе за Украйна.

Всичко започва през 2009 г., когато Фицо беше министър-председател на Словакия. На 7 януари същата година дългогодишният спор между Русия и Украйна за природния газ прерасна в криза и руският газ спря да тече през Украйна към страните от ЕС. Кризата за Словакия дойде в средата на зимата.

Прекъсването на доставките струваше на словашката икономика около 100 млн. евро на ден, тъй като заводите бяха принудени да спрат работа. Отчаяният Фицо се обади на Владимир Путин, тогавашен министър-председател на Русия, и на украинския министър-председател Юлия Тимошенко, за да се възстанови подаването на газ.

Рано сутринта на 14 януари словашка делегация, водена от Фицо, кацна в Киев, за да се срещне с украинското правителство. Украинците ги накараха да чакат, а след това да чакат още малко. Пред камерите Тимошенко в продължение на 20 минути ругаеше Фицо, че е взел страната на Москва в газовия спор.

"Фицо беше червен от гняв. Беше катастрофа", заяви високопоставен словашки служител, запознат със случилото се през 2009 г., който говори при условие, че му бъде предоставена анонимност. "Той беше унизен".

След това словаците отпътуваха за Москва, където бяха посрещнати от Путин на изискана церемония, състояла се в пищната зала "Свети Георги" в Кремъл.

"Украинците успяха да унижат и премиера, и президента на Словакия", каза високопоставеният служител.

Въпреки че Тимошенко и Путин договориха край на кризата и потоците бяха възобновени на 20 януари, горчивият вкус от тези преживявания в Киев остава.

На изборите на 30 септември популистката партия "Смер" на Фицо се класира на първо място. Сега той трябва да поеме властта начело на коалиция от три партии.

"Той определено си спомня за случилото се през 2009 г.", заяви напускащият поста си министър на външните работи на Словакия Мирослав Влаховски по време на срещата на върха GLOBSEC Tatra този месец.

"Политико", със съкращения