Защо спряха пенсията на Данчо Караджов?

От 4 месеца рокаджията не получава парите си от Министерството на културата

Нещо за четене
22:11 - 04 Януари 2024
38189
Защо спряха пенсията на Данчо Караджов?

Рок динозавърът Данчо Караджов не е получавал наградната си пенсия от Министерството на културата в продължение на 4 месеца. Подобен проблем имали и други негови колеги, удостоени със същата премия, но си мълчали, защото нямало какво да направят.

Не е ясно защо се е случило забавянето и никой не ги бил известил, че ще има такова. Караджов имал дори съмнения, че парите ще му бъдат изплатени някога. Става дума за общо 1400 лева, или по 350 лева на месец. Още по-лошото е, че срокът на премията изтича през януари 2024 г. и тогава тя ще спре да се изплаща завинаги към всички лица, удостоени с нея. За някои артисти тя бе в размер на 350 лева месечно, а за други - по 500 лв.

След прекратяването й вокалистът на „Сигнал“ обаче ще остане без абсолютно никаква пенсия, тъй като не получава такава за старост заради липса на доказан стаж. В последния месец обаче легендата на БГ рока е успял да скрепи добре бюджета си. За пръв път поел и участие навръх Коледа, когато с бандата свирили на центъра в Несебър и прибрали двойни хонорари, като за празник. За ЧНГ пък забивали в елитен хотел в Златни пясъци.

„Слава Богу, все още сме на сцената и успяваме да живеем като бели хора. Иначе не мога да го мисля какво ще правя с тези пари. Онези 350 лв., които ми ги отнемат, едва ми стигат за лекарствата, които пия“, призна в интервю певецът. По повод обвиненията, че не си е внасял осигуровки и здравни в НОИ и затова са го отрязали за пенсия, Данчо Караджов казва, че винаги е бил съвестен данъкоплатец.