Защо Турция се намеси в Нагорни Карабах?

Моделът, който действа в Либия се повтаря в населената с арменци област в Азербайджан, смята Милен Керемедчиев

Актуални новини
08:16 - 30 Септември 2020
2552
Защо Турция се намеси в Нагорни Карабах?

"Последният сблъсък между Армения и Азербайджан бе през 2016 г., когато също имаше въоръжени нападения. Сега обаче е различно, защото в конфликта имаме и трети участник – Турция. Те са на страната на Азербайджан. Военните действия, които наблюдаваме се подпомагат финансово от турците. Моделът, който действа в Либия се случва и тук". Това заяви пред Нова телевизия бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Дипломатът обясни, че азерите наистина са много близки до турците. По негово мнение Турция се намира в изключително тежка икономическа и финансова криза. Точно това е и причината Ердоган да използва външни конфликти, за да сплоти населението.

"Братският народ е нападнат и ние трябва да го защитим. Патриотичната нотка ще превземе много от турците", смята експертът.

"Китай, САЩ и ЕС казват, че този конфликт трябва да се спре, а Турция смело казва, че Нагорни Карабах трябва да бъде върнат на Азербайджан. Влиянието на Русия пък е най-силно. Те имат военна база в Армения и това значи, че няма да позволят намаляване на влиянието си там", обясни Керемедчиев.

"Елцин е казал „Не искаме Армения да загуби, но не искаме и да победи”, завърши бившият зам.-министър.