Защо угасна "Слънцето на Москва"?

Още при първото пускане на колелото, то започна да спира, а първите му посетители увиснаха на 140 метра над земята

Русия
15:16 - 14 Септември 2022
6201
Защо угасна "Слънцето на Москва"?

Изумителен провал се оказа заявката на Русия да създаде „най-високото виенско колело в Европа“, съобщава „Комерсант“. То беше пуснато в действие на Деня на Москва – 10 септември, когато се празнуваше 875-годишнината на руската столица. Но тръгна и спря. Колелото излезе от строя още в същия ден, в който беше тържествено открито.

„Слънцето на Москва“ е разположено в московския „Парк на бъдещето“. Високо е 140 метра, или с 5 метра повече от „Лондонското око“, инсталирано през 2000 г.

Преди празненствата руските медии гордо тръбяха, че това ще е най-голямото подобно съоръжение в Европа. На откриването му дойде лично президентът Владимир Путин, в компанията на кмета на Москва Сергей Собянин.

Още при първото пускане на колелото, то започна да спира, а първите му посетители увиснаха на 140 метра над земята. След няколко опита „Слънцето на Москва“ беше спряно, организаторите на събитието обявиха, че причината била големият наплив от хора.

Derhachi District Mayor Vyacheslav Zadorenko embraces a resident while holding a Ukrainian Flag in Kharkiv Region, Ukraine.

Докато диктаторът открива атракциони, украинската армия освобождава град след град

Ден по-късно в атракционния комплекс спират да пускат посетители. Както обяснява една от служителките, това се прави с цел "калибриране на системата". На посетителите, които вече са си купили билети, им е предложено да дойдат друг ден или да им върнат парите. От пресслужбата казват, че "Слънцето на Москва" "работи с ограничения", за да не се допусне "масов наплив на посетители".

"Решението за преразпределение на потока посетители в други дни е прието, за да се избегнат извънредни ситуации поради голямото количество желаещи да се качат", съобщава пресслужбата.

Сайтът на "Слънцето на Москва" е хакнат. На него е публикувано изявление от името от хакерските групи XakNet и KillNet с искане да се "спре кървавото московско колело". "Ние смятаме за абсолютно неуместно и недопустимо това, че докато нашите деца гинат на фронта, гнилата либерална интелигенция дава салюти и се отдава на безделие в столицата на нашата Родина", се казва в изявлението.

Хакерите искат да бъдат "наказани виновните за гибелта на нашите деца" и предупреждават, че виенското колело е минирано.

"Ако исканията на патриотите не бъдат изпълнени, то ще се свърши завинаги", заплашват те.

В момента "Слънцето на Москва" все още не работи. Неговият сайт също.