Защо упоиха папата?

Светият отец е приет по спешност в болница за спешна хирургическа интервенция

Новини
20:05 - 07 Юни 2023
8146
Защо упоиха папата?

Папа Франциск бе приет днес в римската клиника "Джемели" за спешна хирургическа интервенция, която изисква пълна упойка, предадоха световните агенции.

Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът.

Според медицинския екип симптомите, които е имал папата, са се влошили. Той ще остане няколко дни в болницата.

Това е втора подобна интервенция за папата след тази отпреди две години, когато му бяха отстранени 33 сантиметра от дебелото черво заради стесняване и възпаление, припомня Асошиейтед прес.

Преди да отиде в болницата, папата днес проведе седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър" в Рим.

Вчера папата бе за кратко в същата тази клиника, а после бе пояснено, че той е бил там за планирани изследвания. Неотдавна папата се оплака от висока температура и отмени ангажименти за един ден. А през март той беше приет в същата болница с бронхит и се възстанови след няколко дни чрез вливане на антибиотици.

Папата ще бъде подложен сега на лапаротомия и абдоминална пластика с протезиране с цел лечение на повтарящо се, болезнено и влошаващо се стеснение на червата,

пояснява Ватиканът, цитиран от Асошиейтед прес.

Лапаротомия е отворена коремна операция. Тя може да помогне на хирурга едновременно да диагностицира и да лекува здравословен проблем.

"Престоят на папата в здравното заведение ще продължи няколко дни с цел нормален постоперативен курс на лечение и пълно и функционално възстановяване", се казва в изявление на Ватикана.

По време на операцията през 2021 г. папата остана 10 дни в болница.

В интервю за Асошиейтед прес през януари Франциск сподели, че чревните му проблеми, предизвикали предходната операция, са се появили отново.

Папата има и други здравословни проблеми. Той страда от болки в коляното и е принуден да се движи с бастун или инвалидна количка. В миналото му бе отстранена част от белия дроб.