Защо ваксината не спаси Колин Пауъл?

САЩ
14:00 - 20 Октомври 2021
8719
Защо ваксината не спаси Колин Пауъл?

Преди 48 часа коронавирусът уби надлежно ваксинирания бивш държавен секретар на САЩ Колин Пауъл. Макар тъмнокожият генерал да беше на солидните 84 години, смъртта му събуди доста въпросителни около ефикасността на ваксините срещу COVID-19. По този повод лекуващият екип на известния политик от болницата "Уолтър Рийд" даде разяснения за здравния статус на починалия.

Освен от напреднала форма на Паркинсон, Колин Пауъл е лекуван в последните месеци от множествен (мултипленен) миелом. Това е едно от най-честите злокачествени хематологични заболявания при възрастните хора.

Множественият миелом е рак, който унищожава имунната система и най-честият му симптом е именно често и тежко боледуване от вирусни инфекции. Той се развива най-честно в костния мозък и произлиза от клетки, наречени плазмоцити. При нормални условия те произвеждат антитела, които са част от защитните ни сили срещу инфекции. Когато става въпрос за миелом, плазмоцитите стават ненормални и се размножават по безреден начин, безконтролно, като с това смущават и образуването на нормалните костно-мозъчни клетки.

Друг проблем, който възниква е, че от бурното разрастване на плазмоцитите се нарушава структурата на костите и те стават чупливи без прилагане на особен натиск. Болестните плазмоцити произвеждат и голямо количество атипично антитяло, наречено моноклонален имуноглобулин.

Така че - ваксината на Колин Пауъл е нямало как да му помогне особено. Ако нямате мултипленен миелом обаче, не чакайте с имунизацията.