Защо всъщност махнаха шефа на БАБХ? (доументи)

Лъжа е, че Христо Вълчанов не е платил съдебната такса за делото с "Евролаб"

Новини
14:08 - 05 Декември 2022
8020
Защо всъщност махнаха шефа на БАБХ? (доументи)

От няколко дни представители на “Продължаваме промяната” лансират тезата, че шефът на БАБХ Христо Вълчанов, който бе отстранен преди няколко часа от поста си от служебното правителство, не е платил такса към съда от 70 лева и така делото ще бъде в полза на отстранената фирма за фитосанитарен контрол “Евролаб”. От платежно нареждане, с което Lupa.bg разполга, се вижда, че не само сумата е платена, но освен това Вълчанов надлежно уведомява въпросния съд, че парите са преведени по сметка. Това се е слуило още на 18 ноември. 

От документите е видно, че съдебната такса е платена своевременно от БАБХ. Това означава, че мотивите за отстраняването на Христо Вълчанов, е съвсем друга

Според служители на Агенцията, атаката срещу Вълчанов и последващото му махане от поста днес се дължи на негласно съглашателство между земеделския министър Явор Гечев и хора от "Продържаваме промяната" като бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов и ексшефа на БАБХ Христо Даскалов. Твърди се, че атаките всъщност се дължат на това, че Вълчанов е отказал да “клекне” и да изпълни по нареждане обществени поръчки и назначения. 

Сигналът, който ПП подадоха  в ДАНС срещу ръководството на БАБХ, е само част от тази координирана атака, убедени са хора от структурата. 

От партията на Кирил Петков твърдят, че нежеланието на Нидерландия да спъне България по пътя й за Шенген е защото били спрени действията им на “Капитан Андреево”.  Истината обаче е съвсем различна. Нидерландия ни обвинява за липсата на правов ред и върховенство на закона. Всъщност, именно кабинетът “Петков” и служебния кабинет сега отказват да се съобразят с решенията на върховния съд спрямо казуса БАБХ- “Евролаб” и да ги приложат в действие. Това показва на Европа, че една власт, стига да реши, може без каквото и да е основание да погазва съдебните решения, както и да унищожи всеки бизнес и предприемачество. 

Казусът “Капитан Андреево” се превърна в темел на цялата кампания на "Продължаваме промяната". Одит на ЕК обаче разкри, че схемата на работа, установена от кабинета “Петков” на границата, не само е порочна, но и вредна.  Нито едно от твърденията на ПП относно извършваните от частната фирма проверките на плодове и зеленчуци не бе потвърдено от МВР, ДАНС и прокуратурата. За сметка на това в пуличното пространство се появи информация за лични интереси на хора от партията да сложат ръка върху този бизнес.