Засилен контрол по границата Гърция-Турция

Граничната зона се наблюдава с дронове и се обхожда с американски бронирани машини

ЕС
14:35 - 06 Юни 2022
2178
Засилен контрол по границата Гърция-Турция

За засилен контрол по сухопътната гранична линия между Гърция и Турция съобщава гръцката телевизия „Скай“.

Граничната зона се наблюдава с дронове и се обхожда с американски бронирани машини.

Гръцката войска и гранична полиция са поставени в състояние на готовност заради покачване на напрежението между Гърция и Турция, отбелязва телевизията.

От ръководството на армията съветват редовите военнослужещи да избягват пътувания в чужбина през предстоящия сезон на летни отпуски и да почиват само в рамките на страната.

В последните седмици мигрантският натиск по границите с Турция нараства. Това налага засилване на контрола в района на сухопътната граница, граничната река Марица и малките островчета в нея, посочва "Скай".

Вече функционира модерна система за видеонаблюдение, поставени са и 11 колони със супермодерни радари. Системата дава възможност за наблюдение на турска територия, достигащо до 15 километра от границата, което ще позволи засичане на мигранти преди да достигнат изградената в района ограда.

Заради спадналото ниво на р. Марица преминаването на нелегални мигранти се улеснява, а трафикантите използват всяка възможност и прекарват множество малки групи мигранти на гръцка територия.

Според данни на полицията всеки ден се осуетява влизането на поне 200-300 мигранти. Половината от мигрантите са от Сирия, а останалите са от Афганистан и Пакистан.