Засилиха полицията в "Столипиново"

Новини
11:25 - 19 Март 2020
1598
Засилиха полицията в "Столипиново"

Полицейските екипи в  "Столипиново" са засилени, ако местните не спазват мерките, ще бъде наложена пълна карантина на целия квартал. Това реши областният кризисен щаб в Пловдив. Той отложи със седмица отцепването на най-голямата ромска махала.

 "Темата е деликатна. Сега засилваме полицейското присъствие там. С мегафони и уредби се известява на жителите да не се събират на едно място. Но ако това не доведе до резултат, цялото "Столипиново" ще бъде под карантина", категорична е областната управителка Дани Каназирева. Мярката няма да важи единствено за хората, които са трудови отношения.

Зам.-шефът на полицията Димитър Събчев обясни, че работят индивидуално с лицата под карантина в квартала. Те не били повече от тези в другите квартали.

"Тази общност много трудно възприема забраните и ще имаме проблеми там. Но ако не разберат мерките, ще им бъдат наложени принудително", обясни шефката на РЗИ д-р Ваня Манчева.

Кметът на район "Източен" Иван Стоянов каза, че е непрекъснато в "Столипиново". След предупрежденията от вчера, сега обстановката била нормална. Ако обаче мерките не се спазват, ще се мине към рестрикции, категоричен е той.

Каназирева обясни, че медицинският щаб следобед ще реши дали да не разкрие денонощен кабинет там.

По думите й на 12 март МО е изпратило в Пловдив 2500 маски, които са раздадени на МВР, Окръжна болница и Спешна помощ.

Според нея несериозно е да се иска наказание за ректорката на МУ проф. Марияна Мурджева, че забавила разкриването на лаборатория за коронавирус. "Тя трябва да бъде на територията на УМБАЛ "Св. Георги" и подпомогната от МУ. И това ще стане, каза Каназирева.