Засилват проверките на автобуси и камиони

Общество
10:57 - 13 Юни 2022
2754
Засилват проверките на автобуси и камиони

Засилени проверки на товарни автомобили и автобуси от днес до 19 юни. Операцията е на територията на всички страни-членки от ЕС. В проверките ще участват екипи на Пътна полиция, Автомобилната администрация и ГИТ. Това обяви главен инспектор Дамян Владинов от отдел „Пътна полиция” в Главна дирекция „Национална полиция”.

Ще се следи за спазване на скоростта, почивките на водачите, употребата на алкохол и наркотици, претоварването на водачите, дали има неукрепен товар, за използване на колани, техническата изправност, документите на водача и превозното средство.

Ще се проверява и за спазването на трудовото законодателство.

При предишната акция, която се проведе между 7 и 13 февруари, са проверени 9539 товарни автомобила, като от тях 7705 български, а останалите – чуждестранни. 2080 са установените нарушения.  Най-много са били за превишаване на скоростта, а след това за неизползване на предпазен колан. 24 товарни автомобила са били спрени от движение.

Относно автобусите по време на операцията през февруари са проверени 1341. Най-много нарушения са засечени при спазването на скоростта.