ЗАСЛУЖЕНО ИЛИ СКАНДАЛНО? Вдигат паметник на Буги Барабата

Идеята за бюст на култовия рокер вбеси пуританите

Новини
07:56 - 04 Октомври 2019
8551
ЗАСЛУЖЕНО ИЛИ СКАНДАЛНО? Вдигат паметник на Буги Барабата

Колеги на Буги Барабата от радио Z-Rock организират клубен концерт на 29 октомври в памет на блус легендата. На "Буги празника", както е наречена вечерта, ще свирят неговите приятели от Б.Т.Р., Odd Crew, Васко Кръпката и “Подуене Блус Бенд”. Събраните средства от билетите ще отидат за изграждането на паметник на Барабата в София. Ще бъде отворена и сметка за каузата, на която всеки почитател на музиканта ще може да дари пари.

Идеята обаче хич не е без своите сериозни опоненти. Хиляди граждани в социалните мрежи са разгневени от идеята ъндърграунд музикантът да бъде увековечен от камък, когато десетки военни герои и просветители от десетилетия чакат своя ред за заслужени паметници.

"Г-н Събев наистина е важна фигура в определени културни среди на нашия град, но общественото му влияние е силно ограничено. Обида е за всички онези, дали живота си за родината, той да получи паметник, докато техните кости гният забравени", емоционално пише потребител в една от големите столични фейсбук групи.

"Буги ни напусна, но никой, който е белязал живота на толкова хора с усмивка, присъствие, хумор, топлина, приятелство, интелект и харизма, не може да бъде забравен – или да си отиде без следа”, казват организаторите на Буги празника. Там ще бъде представен най-новият албум на групата “Бараби блус бенд”.

Марио Събев, когото всички познаваха като Буги Барабата, почина на 21 юли тази година на 58- годишна възраст след онкологично заболяване. До последно той работеше в Z-Rock, където беше водещ на предаването “Буги тайм”.