Застилат Главната в Пловдив с поезия

Събитието е част от инициативите, свързани с Европейската столица на културата

Общество
19:36 - 10 Октомври 2019
3264
Застилат Главната в Пловдив с поезия

Плочките в София дълги месеци бяха предмет на спорове и дебати, а и на контузии – но в Пловдив имат друга причина да накарат хората да си гледат в краката, възнамеряват да положат своето вдъхновение в нозете на публиката. От 16 до 20 октомври Главната улица в града ще бъде превърната в хоризонтална стихосбирка. Стиховете на 16 български поети ще бъдат залепени по протежение на най-дългата пешеходна улица в Европа, както твърдят местните патриоти, пише "Площад Славейков".

В продължение на четири дни пловдивчани и гостите на града ще вървят по 5 км поезия, ще четат стихове, ще забавят крачка, съсредоточени в строфите на Иван Цанев, Борис Роканов, Ани Илков, Владимир Левчев, Силвия Чолева, Мария Калинова, Ивайло Добрев, Стефан Икога, Надежда Московска, Лора Динкова, Белослава Димитрова, Румен Денев, Диана Маркова, Рене Карабаш, Ясен Василев, Иво Рафаилов.

Повечето авторите не само пишат стихове, но създават и графики, колажи, инсталации, участват в пърформанси. Тяхна отправна точка е абстрахирането от качеството и външната форма на изпълнението на произведението и фокусирането в неговия смисъл, оргиналност на концепцията и върху структуриращия творбата конспект, казват организаторите на своеобразната изложба.

Идеята е на писателя и поет Борис Роканов, част от „Манускрипта 39“ – проект, който събира българската поезия и черно-бялата живопис и ги представя в градска среда. Събитието е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.