Застраховат депутатите за 30 бона

Миналата година парите за обезщетение са били 50 000 лв.

Общество
22:43 - 08 Август 2019
3061
Застраховат депутатите за 30 бона

Животът на депутатите ще е застрахован за 30 хил. лева. Това става ясно от обществена поръчка, пусната на сайта на Народното събрание.

Застраховка на народните представители се прави всяка година, като миналата животът им е бил оценен по-високо - за 50 хил. лв., а през 2017 г. сумата е била пак 30 хил.

Пълната застрахователна полица от 30 хиляди ще се изплаща на наследниците на депутати, които починат вследствие на инфаркт или инсулт. Същата е сумата и за смърт при катастрофа по време на изпълнение на служебните задължения, както и при злоумишлени действия от трети лица.

15 хиляди лева ще се изплащат на законните наследници при смърт на депутат вследствие на общо заболяване, както и вследствие на злополука - битова или трудова.

При трайна загуба на работоспособност вследствие на инфаркт, инсулт или пътнотранспортно произшествие, настъпили в изпълнение на служебните ангажименти, депутат ще получава процент от 30 хиляди, равен на процента загубена трудоспособност, определен от ТЕЛК/НЕЛК. А при загуба на работоспособност вследствие на трудова или битова злополука процентът се изчислява по същия начин, но от 15 хиляди лева.

Предвидено е изплащане на суми и при временна загуба на неработоспособност вследствие общо заболяване, като сумата е процент от 15 хиляди лева, който варира в зависимост от броя на болничните дни - от 3 до 12% по скала от 20 до 60 дни.

Застрахователната компания се задължава да не поставя условия за възрастта или намалена трудоспособност на някои от депутатите.

Застраховката не е поименна, а групова. При прекратяване на пълномощията на народен представител спира да тече и застраховката му, тя се прехвърля на следващия в листата, който влиза в парламента.