Затъпяват ли веганите от диетата си?

Смята се, че недостигът на холин води до сериозни мозъчни аномалии

Новини
14:30 - 27 Септември 2022
4050
Затъпяват ли веганите от диетата си?

Идеята за диета, базирана само на продукти от растителен произход, набира все по-голяма популярност. И не говорим само за фанатизираните вегани, които са настроени войнствено срещу всички, които все още похапват сочна мръвка.

Мнозина смятат отхвърлянето на всички животински продукти от ежедневното си меню за здравословен избор. Но той води след себе си редица негативи за организма, оказва се - и за мозъка.

Консултанти по здравословно хранене повдигат една тема, за която не се говори достатъчно. Тя е свързана с дефицита на едно не толкова популярно вещество - холин, който дефицит е налице при продължително спазване на веган режим.

Холинът е важен за мозъчната дейност, като поддържа паметта и концентрацията. Той спада към витамините от В комплект - преди се е наричал витамин В4, но сега се счита за витаминоподобно вещество, а не за истински витамин.

Холинът е от съществено значение за бременните жени. При всички индивиди той е прекурсор за синтеза на невромедиатора ацетилхолин. В периферната нервна система ацетилхолинът активира мускулите и е основен невротрансмитер в автономната нервна система. Веществото играе важна роля в подобряване на сетивните възприятия и в задържане на вниманието. Уврежданията на системата за синтез на ацетилхолин в мозъка доказано са свързани с дефицити в паметта, като например болестта на Алцхаймер.

Смята се, че недостигът на това вещество води до сериозни мозъчни аномалии.

Според специалисти, веган диетата лишава от обичайните количества холин, който се приемат чрез храната - предимно с месото, рибата, яйцата и млечните продукти.

А ефектът от този недостиг се усеща не само от конкретния човек, но и от бъдещото поколение. Ако жените в детеродна възраст масово изхвърлят храните, богати на холин, от менюто си,

това ще доведе до следващо поколение с по-нисък процент на интелигентност и по-висок шанс за мозъчни малформации,

предупреждава Daily Mail.

Това, което специалистите препоръчват на дамите, които искат да спазват стриктно веган режима си, е да приемат холин като хранителна добавка. Същата препоръка важи и за останалите хранителни вещества, които е трудно да се набавят без консумацията на месо и животински продукти.