Затегнете коланите: Ето как да се спасим от финансов "махмурлук" през януари

Новини
16:40 - 18 Януари 2021
3301
Затегнете коланите: Ето как да се спасим от финансов махмурлук през януари

Януари винаги е бил най-бедният месец в годината. След бясното пазаруване и купуване на подаръци, семейният бюджет е изтънял до минимум. През неразумния декември всеки е излязъл извън обичайните разходи, поддал се е на консуматорската еуфория и е похарчил повече пари.

Тъкмо заради това, в първия месец от годината, хората се оплакват от т.нар. „еротично портмоне“  и се налага здраво да затегнат коланите, като сведат до минимум излишните разходи. Януари е месец на равносметка и тя обикновено е печална, категорични са експертите.

За да посмекчат ситуацията и да ни вкарат в по-разумен коловоз, финансисти дават няколко съвета, които ще помогнат по-бързо да излезете от дефицита. Въпросните правила не са валидни само за най-бедния месец, но е добре да се прилагат по всяко време на годината.

1. На първо място бюджетирането. Това е АБВ-то на поддържането на ред в парите, независимо дали става дума за личната, семейната или фирмената хазна. Само разчета на средствата може да ви спаси от финансовия махмурлук, който ни застига през януари. Без бюджетиране, няма проспериране, дават максимата си икономистите. И съветват да се , записва абсолютно всеки ежедневен разход е и финансите да се държат под строг контрол.

Въпросното подреждане на парите в перспектива трябва да се прави по пера – например за режийни разходи, за храна, за дрехи и т.н.

За по-широкопръстите и поддаващи се на изкушения, експертите припомнят да избягват изкушенията на големите промоции и намаления, които търговците поднасят към средата и края на януари. Макар че магазините в моловете  все още да не работят, малките бутици и хипермаркетите предлагат примамващи намаления на всякакви стоки.

„Не купувайте задължително нещо, само защото ви предлагат  на половин цена. Не се водете от отстъпките, а от целите.“, съветват спецовете. Всеки първо трябва да прецени доколко му е важно и необходимо да купи въпросната стока на по-ниска цена. С две думи – началото на годината не е време за шопинг.

2. Авариен фонд.

Препоръчителен е за абсолютно всеки – в тази „касичка“ отделяйте всеки месец, като това в нея трябва да трупате  пари за посрещане на неочаквани, неотложни нужди. Тези пари може да послужат за спешен здравословен проблем, плащане на извънредна такса, или пък при внезапна авария на уред у дома.

Във въпросния фонд „пари настрани“ трябва да заделяме и трупаме повече в месеците, в които имаме по-добри доходи, или пък получаваме бонуси. Това е фундаментално правило. Въпросният паричен фонд е като буфер, който да ни позволи да поемем важни разходи от 3 до 6 месеца, препоръчват  финансистите.

3. Живейте според "чергата си". Не затъвайте в кредити.

Всъщност, при неразумно изхарчени големи суми пари и при липса на буфер, неминуемо започва тегленето на кредити като краен вариант– понякога за важни неща, понякога за натрапчиви приумици. В случай, че нямате резервен фонд, може да се озовете в лоши дългове  и ако няма с какво да поемете кризисните дни, затъвате и стигате до нови заеми и най-лошия вариант - бързи кредити с големи лихви.

При тях надценката може да стигне от 50 до 300 процента и връщането на лесно изтеглените пари да ни струва доста солено.

Не забравяйте, че ако изтеглите 100 лева кредит на месец, ще връщате 130. Кредитните карти също не са умно решение– те са един много скъп кредит, при 20 процента годишна лихва.

Съветът е  - живейте според „чергата си“, т.е. според реалните си доходи и възможностите си. Това, че ваш приятел си е купил нова кола, а вашата е стара и също има нужда от подмяна, не значи, че трябва да купите и вие. 

Ако не се опитаме да спестяваме доброволно и не живеем според социалния си статус, следва взимане на заеми, безразборно теглене на кредити и всичко това в крайна сметка така или иначе ни връща към „чергата“. Това се случва, след като изхарчим заема и започне плащането на  ежемесечните вноски по изтеглените банкови заеми. В най-лошия вариант, в който веднъж изтеглим голям за доходите ни кредит, а после не можем да плащаме вноските, започва безразборно теглене на малки и по-големи заеми и отиваме в спирала, алармират финансистите.

3. Ако имате няколко кредита, обединете ги.

В случай, че имате няколко кредита, независимо дали в един или различни трезори, задължително обединете задълженията. Така може да намалите лихвите, а и да се възползвате от нови предложения, които да ви спестят пари. Оттам ще намалите и месечната си вноска.

Това правило обаче работи еднократно – ако го направите и продължите да теглите заеми безразборно, неминуемо тръгвате към спирала, което специалистите наричат финансово пиянство. Ако рефинансирате, тогава претеглете офертите на различните институции и изберете тази, която предлага най-добрите условия.

4. Забравете за принципа „Ден за ден“.

Този стил на живот може да е добър за почивки и забавления, но финансите не го търпят. Поставете си цели и отделяйте суми в различни фондове – например за екскурзии и почивки. За да съберете нужната сума за желаната ваканция, събирайте и отделяйте средства в аванс месеци или година –две предварително. Т.е. и бедният януари би могъл да бъде избегнат, ако сте заделили пари от миналата пролет или лято за новогодишните празници. Отсега пък спестявайте за Великден, както и за лятната си почивка, вразумяват хаотиците експертите.

Те смятат, че е глупаво да теглим кредит за почивка, защото отидем ли на ваканция с пари назаем, не бива да се забравя, че следва много дълъг период на връщане на тези пари и радостта от добре изкараното време ще е много кратка и най-вероятно ще съжалявате.

5. Наложете си временни ограничения на разходите.

Понякога се налага да отложим някои харчове, дори това да е против желанията и амбициите ни. Сега е подходящо време за временното зачеркване на някои, като например да отложим ремонта на апартамента, или купуването на ски екип, или пък някое неналежащо пътуване. Така няма да затънете в безпаричие и ще осъществите плановете си по-нататък, за по-подходящо време, когато ще имате повече приходи, а и когато епидемията ще приключи и ще се чувствате по-свободни в избора си.

6. Заложете на златното правило -50-30-20

Въпросната схема на финансите е идеалният вариант, но не всеки би могъл да прояви такава дисциплина. Затова просто гледайте да се приближите до тези цифри. 50 на сто представляват неизбираемите разходи, без които не може да съществувате – това са харчовете за храна, за режийни сметки – ток, парно, вода, както и най-необходимите дрехи, или неотложни неща за дома.  

30% са  избираеми разходи, или по-скоро развлечения, забавления – ресторанти, уикенди, театър, опера, кино, посрещане на гости. Във времената на епидемия, разбира се, точно от този фонд може да спестите, докато ресторантите не работят, моловете са затворени, включително и кината в тях. Определено в последните месеци почти всеки е харчил по-малко пари за развлечения, което означава спестени пари. Извлечете полза от катастрофата.

20-те процента от схемата са парите за спестяване за бъдещето, или дългосрочните суми, които заделяте за „черни дни“ – в случай на загуба на работа, или за по-късни години, когато ще имате по-малко приходи и се пенсионирате. Естествено, малцина са тези, които имат достатъчно добри доходи, за да си позволят да отделят такава сума от месечните си доходи. Ако не успявате да отделите тези 20 процента от заплатата си, направете го с 10-15, или с колкото успеете, бъдете гъвкави, съветват финансистите. 

Актуалният им съвет за януари, е, че точно този месец, след отпускането в края на старата година, е времето за търсене на допълнителна работа и повече доходи.