Затрупаните в тунела "Железница" оцеляха благодарение на колегите си (ОБЗОР)

Тримата работници били извадени от руините за 15 минути

Новини
23:10 - 24 Юни 2020
2892
Затрупаните в тунела "Железница" оцеляха благодарение на колегите си (ОБЗОР)

Трима работници бяха затрупани от свлякла се скална маса днес в южната част на тунел "Железница", на около 600 м във вътрешността му. 10 тона скална маса се срути в лявата тръба на пътното съоръжение около 11,30 сутринта. Хората бяха спасени благодарение на бързата намеса на колегите им, които за около 15-20 минути са ги извадили от руините.

Премиерът Бойко Борисов, който пристигна на място, обясни, че два километра от тунела вече са готови, а в момента се работи в забой от 2-3 метра, където паднали скалите. Срутването е заради пропуканата скала от голямото количество дъждове, уточни той.

Пострадалите били незабавно изпратени в благоевградски болници. „46-годишният Георги Филипов е с травма на корема, направен му е скенер, но няма обезпокоителни данни за нещо сериозно", каза директорът на болницата в Благоевград д-р Огнян Митев. Георги ще бъде оставен за наблюдение в хирургия, в добро състояние е, каза още той.

По-младият - Спас Димов, е настанен в реанимация, в съзнание е. Той е с 3 счупени ребра, контузии на белия дроб и пневмоторакс. Състоянието му не е животозастрашаващо и е адекватен. Опасност за живота им няма",  потвърди пред „Телеграф медиа“ д-р Митев.

Третият работник, който бил настанен в частна болница, по неофициална информация е с множество фрактури по цялото тяло.

По-късно вчера двама от пострадалите бяха транспортирани във Военномедицинската академия в София, за да се продължи лечението им. Премиерът се обърна към шефа на ВМА ген. Мутафчийски, който също го придружаваше, и му поръча да провери в какво състояние са пострадалите работници на тунела „Железница“, които са настанени в болниците. При първоначалните прегледи се пропускат 20 процента от евентуални увреждания, затова ще се извършват повторни прегледи, обясни ген. Мутафчийски.

Към 18 часа, лекарите от ВМА информираха, че двамата пациенти са стабилизирани и контактни. 

От фирмата за строителен надзор над тунела, заявиха, че не са допуснати нарушения, а работниците са носели необходимата екипировка и предпазни каски.

На обекта временно бе спряна работата по лявата тръба, където настъпи инцидентът, за да се обезопаси и укрепи участъкът. Прокуратурата ще разследва обстоятелствата по случая, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която също инспектира строежа, съобщи, че още същия ден е създадена експертна комисия, която да излезе със своите констатации.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че инцидентът в тунел „Железница“ е случайност. Това стана ясно от изявлението му пред мястото на произшествието, след като той инспектира обекта. Борисов поясни, че 2 км от тунела са готови, но имало 2-3 метра, по които в момента се работело.

"Точно там считат, че от дъждовете е пропуснало и скалата е станала ронлива и е пропаднала, към 5-6 кубика са паднали", каза той. По думите му инцидентът е станал на дълбочина от 600 м. Затова решили да продължи работата в другия тунел. Той бе категоричен, че мястото е изключително трудно за работа. "Българите не знаят колко огромен, грандиозен строеж е това. Ние ще му го покажем".

"Зарадвах се на иконите в тунела, Господ ги спаси тези хора", коментира той.

Борисов посети и благоевградските болници, в които бяха настанени пострадалите. Той съобщи и за транспортирането им към ВМА."Не подценяваме двете благоевградски болници, но ген. Мутафчийски предлага във ВМА един от тях да бъде настанен в ортопедичното отделение, а другият, при който има и травма на белия дроб - да го гледат по-дълго. Там има необходимата апаратура", допълни премиерът.

"Добре, че оживяха момчетата, че иначе щеше да ме боли много", заяви Борисов, докато караше джипа на път за София, след като си тръгна от "Железница". Премиерът дискутира с министър Маринов и скалите, които заобикалят строящите се пътни платна.