Затваря най-големият завод за слънчеви панели в Европа

Пазарните условия в Европа се влошили, „Майер Бургер“ планира да се концентрира върху американския пазар

Новини
12:52 - 18 Януари 2024
9563
Затваря най-големият завод за слънчеви панели в Европа

В Германия ще бъде затворен най-големият завод в Европа за производство на слънчеви панели на швейцарската компания „Майер Бургер“, съобщи PV Magazine, цитиран от obektivno.bg.

Заводът във Фрайберг, Саксония, отвори врати през 2021 г. и създаде около 500 работни места за града. Той е най-големият производител на слънчеви фотоволтаични панели в Европа. Собственикът обаче обяви намерението си да затвори завода до началото на април заради влошаването на пазарните условия в Европа.

„Майер Бургер“ планира да се концентрира върху американския пазар. Окончателното решение ще бъде взето до средата на февруари.

Германските производители на слънчева енергия отдавна говорят за ценови дъмпинг от конкурентите в Китай, както и за по-благоприятни пазарни условия в САЩ. Те призовават германските власти да подкрепят бизнеса, в противен случай страната ще загуби тази индустрия. Премиерът на Саксония Михаел Кречмер вече призова Берлин да предприеме спешни мерки за спасяването на предприятието. Германското министерство на икономиката заяви, че преговаря с „Майер Бургер“.

Управляващата коалиция в Германия вече отложи амбициозните планове за изграждане на електроцентрали с газови турбини и ще разчита на електроцентрали, работещи с въглища, през следващите години, съобщи Berliner Zeitung, позовавайки се на вътрешен документ на управляващата Социалдемократическа партия на Германия. Германската медия обяснява провала на плана за зелен преход на Берлин със следните причини:

„Това беше основният проект за зелена трансформация в Германия и може би най-амбициозният проект за енергийна политика на управляващата коалиция:

след постепенното спиране на ядрената енергия и планираното ранно затваряне на въглищните централи, природният газ трябваше да се превърне в мост към нов, зелен свят на енергетиката в Германия. Тогава обаче започна конфликтът в Украйна. Това беше последвано от политиките на строги икономии, следвани от финансовия министър Кристиан Линднер, и накрая от бюджетната криза в края на 2023 г.“.