Затварят австралийския град Бризбън заради 7 заразени

Хората ще имат право да излизат от дома си само за важна работа, пазаруване, медицински грижи или тренировки

Новини
11:49 - 29 Март 2021
2515
Затварят австралийския град Бризбън заради 7 заразени

Австралийският град Бризбън ще влезе в тридневен локдаун, след като през последното денонощие са били регистрирани четирима новозаразени на с коронавируса. Това обявиха отправителството на щата, цитирани от ДПА и news.bg.

Щатът е обезпокоен относно предаването в общността в столицата на Куинсланд, след като британският вариант на коронавируса беше открит в клъстер от случаи - вече общо седем заразени, които се появиха по-рано този месец.

"Това е британският щам - силно заразен", отбеляза премиерът на щата Куинсланд Анастасия Палашчук.

В два от случаите не е ясно къде е станало заразяването, уточни щатският здравен министър Жанет Йънг.

Данните от днес показват четири нови местни случая и шест открити в хотелска карантина. Има 73 активни случая в целия щат.

Куинсланд е регистрирал общо 1456 заразени от началото на пандемията.

Палашчук каза, че блокирането в Бризбън и околията влиза в сила в 17 часа тамошно време, като хората ще имат право да излизат от дома си само за важна работа, пазаруване, медицински грижи или тренировки.

Училищата ще бъдат затворени от вторник. Затварянето се предприема преди дълъг уикенд, започващ в петък за отбелязването на протестантския и католическия Великден.

В останалата част на Куинсланд събиранията в домовете ще бъдат ограничени до 30 души и правилата за носене на маски ще влязат отново в сила.

"Трябва да направим това сега, за да избегнем по-продължително заключване", каза Палашчук.

Тя призова останалите щати и територии на Австралия да обявят по-голям Бризбейн за гореща точка.

Австралия е регистрирала около 29 000 случая на коронавирус и малко над 909 смъртни случая от Covid-19 от началото на пандемията.