Затварят Петрохан за тирове утре

Министър Андрей Цеков ще се озори с пътната поддръжка през зимата

Новини
18:23 - 21 Юни 2023
2718
Затварят Петрохан за тирове утре

АПИ препоръчва да не се допуска тежкотоварен трафик по Петрохан. Предишното ръководство на МРРБ обаче позволило преминаването. Това бил и първият проблем пред новия министър Андрей Цеков. Това стана ясно от изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

Най-удачният вариант е те да преминават от Мездра през Златна Панега.

От утре проходът Петрохан ще бъде затворен за превозни средства над 12 тона, стана ясно от думите му. Гратисният период за влизане в сила на забраната е тежкотоварният превоз да се адаптира.

Относно парите за пътна поддръжка министър Цеков е назначил одит на процедурите. В понеделник той трябва да получи одитните доклади. На база на резултатите ще се реши дали договорите от последните дни на служебното правителство ще бъдат продължени или прекратени.

Заповедта за въвеждането на временната организация
Министърът отчита, че му предстоят тежки решения, защото нова процедура ще отнеме 6 месеца. Това поставя под риск поддръжката на пътната мрежа през зимата, както предупреди Андрей Цеков.

Стана ясно, че тече процедурата по оценка на проектите по програмата за саниране. Министърът на регионалното развитие изтъкна, че предвидените пари няма да стигнат за всички.

От ДПС пък му пожелаха МРРБ да стане повече министерство на регионалното развитие и по-малко министерство на асфалта. В отговор Цеков изтъкна, че самият бюджет на ведомството му бил така изграден, че по-голямата част от него да отива за пътно строителство.

Иначе Андрей Цеков отчете, че публично частното партньорство е път към изпреварващо развитие на инфраструктурата ни и АМ "Струма" е щяла да е готова преди 10 години. Дали ще се тръгне по този път обаче, според строителния министър, зависи от политическата воля и промяната в законите.