Затварят училища в Шотландия заради стачки

Новини
18:20 - 10 Януари 2023
1681
Затварят училища в Шотландия заради стачки

Почти всички основни училища в Шотландия бяха принудени да затворят врати, след като учителите излязоха на стачка с искане за по-високи заплати на фона на най-високата инфлация в Обединеното кралство от 40 години насам, предава BBC.

По данни на медията стачките ще продължат и в сряда, но този път ще засегнат работата на гимназиите. Подобни стачки с няколко хиляди учители в Шотландия имаше в края на миналата година. ВВС посочва, че учителски стачки в Англия и Уелс също са възможни през следващите седмици. Учителите настояват за 10% увеличение на заплатите си в съответствие с инфлацията, а властите са готови да предложат повишаване в размер на 5%. Преговорите между шотландското правителство и синдикатите продължават.

Най-голямата вълна от стачки от няколко десетилетия, причинена от рязкото увеличение на инфлацията (рекордните 10,7% за почти 40 години) и спада на реалните доходи и стандарта на живот на населението, заля кралството от края на миналата година. В стачките се включиха фелдшери, железничари, граничари, пощальони, шофьори на автобуси, учители и представители на редица други професии. Британските власти многократно са заявявали, че не могат да си позволят да повишават заплатите на заетите в публичния сектор в съответствие с инфлацията, тъй като подобни мерки ще доведат само до по-нататъшно покачване на цените в страната и ще създадат допълнителна тежест за бюджета, предаде Агенция "Фокус".