Затвор за пореден руски журналист, близък до убития Немцов

Служители на ФСБ са се опитали да очистят Владимир Кара-Мурза два пъти

Украйна
21:52 - 12 Април 2022
3281
Затвор за пореден руски журналист, близък до убития Немцов

Съдът на Хамовники в Москва арестува политика и журналист Владимир Кара-Мурза за 15 дни по обвинение в неподчинение на полицай, предаде „Интерфакс“. Адвокатът на политика Вадим Прохоров каза, че решението на съда ще бъде обжалвано. Кара-Мурза не се признава за виновен.

Владимир Кара-Мурза беше задържан на 11 април, близо до дома си и отведен в полицейския участък в Хамовники, където политикът прекара нощта в очакване на процеса. Причината за задържането на Кара-Мурза е, че той „се държеше неадекватно при вида на полицаите, промени траекторията на движение, ускори крачка и се опита да се скрие в отговор на искането им да спре“, се посочва в полицейските доклади.

Владимир Кара-Мурза-младши е бивш председател на УС на Фондация за свобода „Борис Немцов“. До февруари 2022 г. той е водещ на предаването „Edge of the Week“ по радио „Эхо Москвы“. След началото на войната в Украйна Кара-Мурза, заедно с други руски опозиционери и общественици, създава Антивоенния комитет на Русия.

Организацията, наред с други неща, призова политическото ръководство на Русия и генералите, участващи във войната, да бъдат обявени за военнопрестъпници.

През февруари 2021 г. „Bellingcat“ и „The Insider“ публикуваха разследване, според което служители на ФСБ са се опитали да убият Владимир Кара-Мурза два пъти – през май 2015 г. и през февруари 2017 г., когато политикът е хоспитализиран с тежко отравяне.

Според разследващите същите служители на ФСБ са участвали в отравянето на политика Алексей Навални, писателя Дмитрий Биков, а също така са наблюдавали опозиционера Борис Немцов преди убийството му.