Затвориха хранителен магазин в Съединение, конфискуваха 65 кг месо

Собственикът получи 4 акта

Общество
15:00 - 23 Декември 2022
2406
Затвориха хранителен магазин в Съединение, конфискуваха 65 кг месо

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пловдив затвори магазин с транжорна в Съединение. Там са установени храни с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, а за част от храните не са представени документи за произход. От реализация са спрени 65 кг месни продукти, които са насочени за унищожаване.

Собственикът получава четири акта за установени административни нарушения в търговския обект и фермата му, разположена в същия град.

Провиненията са установени при внезапна проверка едновременно в индустриалния животновъден обект за отглеждане на едри преживни животни (ЕПЖ) и обекта за търговия с храни с транжорна на същия собственик.

Във фермата са констатирани няколко нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност – липса на 38 броя паспорти за ЕПЖ, неизпълнение на наложено през месец октомври предписание, както и несъответствие между броя на животните, отбелязани в животновъдния дневник и системата ВетИС.

Изготвено е разпореждане за спиране дейността на обекта. През почивните дни екипи на ОДБХ ще проверяват дали то се спазва.

От  Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че проверките ще продължат в цялата страна по време на официалните празници Коледа и Нова година. Гражданите ще имат възможност на подават сигнали при нередности, включително на горещия телефон на БАБХ 0700 122 99. Извънредните проверки ще продължат до 02.01.2023 г. включително.

Инспекторите ще проверяват предприятия за производство, обекти за търговия на едро и дребно с храни, заведения за обществено хранене, пазари и борси в цялата страна. Ще се следи за произход и правилно съхранение на суровини и храни, както и за сроковете на съхранение и етикетиране. Ще се обърне внимание осигурени ли са подходящи условия за измиване и дезинфекция, подходящо работно облекло и лични предпазни средства на персонала.