Затвориха още една детска градина в Благоевград заради COVID-19

Областта е на първо място в страната по брой на заразени с коронавирус

Топ
18:35 - 05 Август 2020
2442
Затвориха още една детска градина в Благоевград заради COVID-19

Благоевградска област е на първо място в страната по брой на заразени с COVID-19, показват данните от днес. 43 са новите случаи за последното денонощие, а почти половината от тях са в град Благоевград.

Детска градина е затворена заради служители с коронавирус, препълнени са и ковид отделенията в Областната болница. Разпространението на заразата е дифузно, разкрити са допълнително ковид отделения в лечебните заведения, болниците са изправени пред сериозен проблем заради недостига на медицински персонал.

Трета детска градина в Благоевград ще остане затворена до края на седмицата, след като трима от служителите се оказаха с коронавирус. За щастие всички деца са здрави.Ковид отделенията в Благоевградската многопрофилна болница са пълни, а персоналът изнемогва, съобщава БНТ.

Д-р Румен Кондев, завеждащ Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград: Натоварването е изключително високо в отделението. Ние сме само двама лекари и една млада колежка, която дойде февруари, сестрите също не достигат. Когато стана отделението за ковид инфекция 4-5 сестри напуснаха.
Обмисля се още едно от болничните отделения да бъде преобразувано за лечение на заразени с коронавирус пациенти.

И Община Благоевград има готовност за разкриване на още легла. Няма обаче персонал, който да се грижи за заразените пациенти.

Румен Томов, кмет на община Благоевград: Можем да преоборудваме залата, която е в поделението, но за там трябват лекари и медицински сестри. Ние непрекъснато говорим с наши медицински сестри, които са в общината, които работят към нас, те обаче не желаят, ние на сила не можем да ги накараме защото хората се притесняват. Ако командироват лекари от някъде в Благоевград, да ще предприемем необходимите действия, ако ли не - ще се справяме с това което имаме в наличност.
Препълнено е и ковид отделението в Белодробната болница в Благоевград, където са поставени четири допълнителни легла.