Затвориха "Капитан Андреево" и "Лесово" заради срив в системата

Движението е спряно в двете посоки, изви се колона от коли

Новини
13:35 - 26 Април 2019 (обновена)
2312
Затвориха "Капитан Андреево" и "Лесово" заради срив в системата

Най-натоварените ни гранични пунктове спряха работа днес точно в пика на трафика. ГКПП „Капитан Андреево“ и „Лесово“ бяха затворени в 11 часа, след като технически проблем срив на компютърната система.  

Спряно е движението и в двете посоки, а превозните средства се пренасочват към ГКПП М. Търново, обявиха от МВР.

На Велики петък повечето българи тръгнаха на път и трафикът на изхода на София е огромен, съобщават от „Пътна полиция“

На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на изхода за леки и товарни автомобили, съобщиха оттам. На българо-македонската граница нещата са по-нормални и задръстванията не са толкова сериозни.

Огромни колони  от коли се извиха на българо-гръцката граница, където се образува около 7-километрова опашка. Особено тежка е ситуацията край тунел „Витиня“ на „Хемус“ заради ремонти.

Пътните полицаи са категорични, че най-тежък ще е трафикът днес и в понеделник, когато отпътувалите за съседни страни масово ще се завръща. За днес нормализиране на движението се очаква едва привечер.

Към 13 часа проблемът не бе оправен и ситуацията с трафика на ГКПП „Капъкуле“ към входа за Турция се усложни заради срива на компютърната информационна система на турските митници.

Образували са се опашки от изчакващи автомобили и автобуси, като са напълно блокирани на вход към Турция, както турският, така и българският пункт, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Турските гранични и митнически органи са заявили, че предприемат необходимите мерки за отстраняване на срива в системата. В организацията са се включили и още служители, за да се разреди трафика. Отворени са всички трасета на влизане в страната за леки автомобили и 3 трасета за автобуси. Понастоящем трафикът се обслужва ръчно, като турските гранични власти ще заработят на максимален капацитет след отстраняване на техническия проблем.

Генералното консулство в Одрин е в непрекъсната връзка с турските гранични и митнически власти и при необходимост има готовност да реагира.