Затворници пред Lupa.bg: Надзиратели и шефът на пандиза нарушават законите

Оковават лишени от свобода с окови на краката

Новини
15:00 - 30 Август 2023
6893
Затворници пред Lupa.bg: Надзиратели и шефът на пандиза нарушават законите

Надзиратели и шефът на Софийският централен затвор Васил Кордев масово нарушавали правата на лишените от свобода като оковавали краката им при извеждането им от пандиза. За това сигнализираха пред Lupa.bg затворници от най-големият ни зандан. 

Промяната в нормативната уредба относно оковаването на арестанти идва след казуса "Десислава Иванчева", като след задържането й се приема, че окови на краката може да се слагат само на лишени от свобода, които имат обвинение по чл.116 (предумишлено убийство). 

Тежко охранявана, Иванчева се качваше по стълбите на болницата с белезници на ръцете и ...оковани крака. Композицията се допълваше от кожен колан през кръста й, за който са закрепени оковите, с цел движенията й да бъдат още по-ограничени.  Единственото основание за това е повдигнатото ѝ обвинение за подкуп в особено големи размери, който представлява особено тежък случай.

След очаквано разразилия се скандал, от Министерство на правосъдието обясниха, че всичко е законно тъй като се изпълнява наредба, според която спрямо всеки, който се конвоира за лечение и изследвания във външни лечебни заведения, се прилагат  помощни средства – белезници за ръцете и краката. След скандал в обществото, бяха направени промени. 

Въпреки ясните законови норми, шефът на затвора Васил Кордев си правил каквото иска и слагал масово вериги по краката на затворниците. 

Друг скандал от пандиза

На своя глава, без да има такива правомощия, шефът на Софийския затвор – Васил Кордев, е  освободил от пандиза Крум Анев.  

Поредната грешка на началника на затвора София – Васил Кордев и поредният кошмарен случай  с причинител на  ,,лека телесна повреда“ е сред обществото отново да тормози жени и деца. Крум Анев е имал друго дело за грабеж, но началникът Кордев проявил престъпно нехайство и го е пуснал на свобода, без да се съобрази със становището на съда и прокуратурата.

Съденият за грабежи и причинител на леки и средни телесни повреди Крум Анев късно е обявен за  общодържавно издирване.

Рецидивистът е бил в централния затвор повече от година,  докато старши комисар Васил Кордев не решава самоволно да го пусне на свобода, без да има това право.