Затворниците печелят: Секс в пандиза без камери

ВАС отменя заповед от 2016-а, изискваща наблюдение на интимните свиждания

Новини
19:54 - 15 Май 2019
3332
Затворниците печелят: Секс в пандиза без камери

Затворници и половинките им са повече от доволни - спечелиха делото за секс без камери и надзиратели в затвора по време на срещи, съобщи lex.bg. ВАС отмени заповедта на директора на ГДИН, според която интимните свиждания се следят с видеокамери и се провеждат в присъствие на надзиратели.Върховните съдии смятат, че наредбата от 2016-а е немотивирана.

Засега остава наблюдението само за удължените свиждания, тъй като в хода на делото е променен Правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и пак е регламентирано, че интимните свиждания се провеждат под видеонаблюдение и при възможност за пряк контакт между лишения от свобода и надзирателите. Решението на върховните съдии обаче най-вероятно ще сложи край на тази практика.

Повечето от затворниците, подали жалбата, са с тежки присъди - с доживотни присъди за убийства. Сред тях са Джок Полфрийман, Светломир Нешков, Станислав Методиев-Сиси и др. Те пуснаха жалба през 2018-а пред Административен съд София-град срещу скандалната наредба от 2016-а.

Според престъпниците, подобни изисквания нарушават човешките им права, защото с унизителното отношение не се зачита правото им на личен и семеен живот.

Дългите свиждания са за период от 4 часа, но те се дават само като награда за добро поведение. 

ВАС се позовава и на практика на Европейския съд по правата на човека, според която видеонаблюдението и присъствието на надзирател при свижданията може да представлява нарушение правото на зачитане на личния и семейния живот, както и защитата на личните данни, тъй като според Съда на Европейския съюз образът на лицето, заснето с камера, спада към личните данни.

Магистратите дори се аргументираха с препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа, съгласно която „Трябва да се направи възможно затворниците да се срещата със своите сексуални партньори без визуално наблюдение на свиждането”.