Затворниците вече няма да се жалват пред ВАС

Новини
11:29 - 26 Ноември 2020
1499
Затворниците вече няма да се жалват пред ВАС

Затворниците вече няма да се жалват пред Въpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC), а пред пред тричленен състав на административния съд по местоизпълнението на наказанията.

Промяната в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража бе приета от депутатите на първо четене.

Производствата за защита срещу неоснователни действия на органите по изпълнение на наказанията извън случаите на защита от нечовешко и унизително отношение и ангажирането на отговорността на държавата вече ще се разглеждат пред административния съд по местоизпълнение на наказанието. Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок от издаването му от органа или длъжностните лица, извършили действията, когато искането е уважено и от всеки с правен интерес, когато искането е отхвърлено, пред тричленен състав на същия административен съд. Като жалбата не спира изпълнението.

Решението на тричленния състав на административния съд ще е окончателно. Такъв ще е и редът по обжалване на определения и разпореждания на административния съд по заповеди на началника на затвора за специалния режим на осъдените доживот, както и по определянето на срока на изтърпяното наказание.

С предложените промени ще се улесни участието на жалбоподателите в касационното производство. касационната компетентност на административните съдилища ще намали разходите по конвоирането, като ограничи преместването на лишените от свобода от местата за лишаване от свобода до административния съд в същия съдебен район, а не както е до сега довеждане и престой в сградата на Върховния касационен съд от местата за лишаване от свобода в цялата страна, обясняват вносителите им, начело с Красимир Ципов от ГЕРБ.

Правят се промени и в Закона за изпълнение на наказанията – обжалването на заповедта за изолиране в наказателна килия като дисциплинарно наказание.

Прие се и изменение в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с които се урежда възможността за претендиране на разноски в съдебното производство по оспорване на отказа за вписване, заличаване или обявяване, а не както е досега провеждането на отделно исково производство, свързано с допълнителни разходи за страните. С тази промяна ще се осигури финансова и процесуална икономия на участниците в производствата, обясняват вносителите на промените.