Затворник и протестър съдят Иван Гешев за обида

Емил Милев – Крокодила и Христо Николов се изправят срещу главния прокурор в съда

Общество
21:17 - 25 Януари 2021
2708
Затворник и протестър съдят Иван Гешев за обида

Главният прокурор Иван Гешев е подсъдим по две дела, показва справка в системата на Софийския градски съд.

Срещу действащия обвинител №1 Иван Гешев в момента се водят две дела от частен характер. Едното е на Емил Милев – Крокодила. Той се почувствал засегнат от думите на Гешев в интервю отпреди 2 години, в което го визирал с думите: “едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила. Второто дело е на познат с участията си в партийни протести през последните близо 10 години – ромския активист от Самоков Христо Николов. Подобно на Крокодила той също бил засегнат от реплика на Гешев, който в интервю казал “и циганите правят така…”. Всъщност и двете дела са въззивни, т.е. Милев и Николов са останали недоволни, че на по-долната инстанция претенциите им са отхвърлени.

Същински правен абсурд от години е и фактът, че Емил Милев съди около дузина магистрати – прокурори и съдии, както и множество журналисти. И всичко това се случва, докато Крокодила е в затвора, а той самият е подсъдим за дръзки въоръжени грабежи. През 2020 г. Крокодила чу две присъди за престъпления, които е извършвал. През пролетта Върховният съд го осъди окончателно на 17,5 г. затвор за грабеж на банков клон в столичния квартал “Люлин”, извършен през 2010 г. В края на годината пък бе признат за виновен за друг въоръжен грабеж, извършен в магазин през 2018 г. Присъдата на Специализирания наказателен съд е 16 години “лишаване от свобода”.

Тези тежки наказания обаче не пречат Крокодила през ден да излиза от затвора и съпровождан от кордон служители на съдебната охрана, да прекарва с часове из залите на Софийския районен съд или в Съдебната палата, където са насрочени поредните заседания по делата му срещу магистрати и медии.

Идентичен е казусът и с другото дело срещу Гешев, водено от “гражданина” Христо Николов, който често може да бъде видян като участник в партийни протести по жълтите павета.Това обяснява и упоритостта, с която Николов или по-скоро неговите адвокати използват репликата на Иван Гешев, за да заведат първо дело пред Комисията за защита от дискриминация. Когато претенциите са отхвърлени, дело по жалба срещу главния прокурор от името на Николов, който не крие симпатиите си към коалицията “Демократична България”, е образувано пред Софийския районен съд. Съдия-докладчикът прави най-логичното – прекратява делото, но и този акт е обжалван. Така сега предстои състав на СГС да разгледа дали прекратяването е основателно. Ако претенциите на адвокатите на Николов бъдат уважени, казусът ще се върне отново на първата инстанция. Междувременно Николов е осъден да плати разноските по делото, а според публикации в медиите парите са дарени от главния прокурор за благотворителна кауза. Делото на “гражданския активист” трудно може да бъде мотивирано с друго освен с политическите цели, които то преследва.