Затворник пред Lupa.bg: Ще умра от зловещ тумор, шефовете дремят (+18 СНИМКИ)

Личности
17:50 - 06 Октомври 2020
7737
Затворник пред Lupa.bg: Ще умра от зловещ тумор, шефовете дремят (+18 СНИМКИ)

Животът на затворник виси на косъм заради това, че няма кой да плати COVID-19 тестовете на няколко полицаи. Абсурдът с Румен Й., излежаващ присъда от три години и четири месеца затвор за трафик на хора в Софийския централен затвор, е прецедент у нас, разкри репортер на Lupa.bg.

Мъжът страда от зловещ тумор на главата, голям като футболна топка, поради което му се налага спешна операция. Властите зад решетките обаче дремят. Страдалецът се свърза с Lupa.bg, за да разкаже как се нарушава законът и не се спазват правата му на гражданин. Прилагаме и снимки, които не е добре да бъдат виждани от малолетни.

Румен е заловен с наркотици в Гърция. Туморът му се появява още докато е в ареста на южната ни съседка, но когато е докаран в България, размерът му се увеличава застрашително. 

Затворникът иска да се оперира в "Токуда" и се свързва с лекарите в болницата, плаща 190 лева за изследвания и му определят час за операцията. "По закон, независимо, че съм затворник или свободен човек, аз имам право да избера болницата, в която да ме оперират, дори мога да си определя и екип за операцията. Избрах именно тази клиника, защото в нея са извършвани такива операции на главата и лекарите имат опит", разказва пред Lupa.bg Румен.

Заради манипулацията дори отложили дело срещу него, защото трябвало да постъпи в болница по спешност. "Договорката с лекаря беше да ме закарат там за прием и операция. Закараха ме, но се оказа, че полицаите, които ме охраняват, трябвало сами да си плащат COVID-19 тестовете по 130 лева, иначе не ги допускат вътре. Няколко униформени трябваше да ме пазят там, докато ме оперират, което означаваше, че за тях бе нужно да се даде по 520 лева на смяна.

Оказа се, че няма кой да ги плати тези пари. Върнаха ме и за да отбият номера, ме пращат сега в МВР болница. Жена ми видя в интернет и се оказа, че там подобна операция на тумор в областта на главата не е правена никога. Как в "Токуда" има изисквания за коронавирус тестове, а в МВР болница няма такива? Аз не съм съгласен там да се оперирам, защото няма такива специалисти. Махали са тумор на други места, но никога от главата", жалва се пациентът в кариран костюм.

След време затворникът трябва да бъде върнат в Гърция, но там няма как да го оперират, а и може да е вече фатално късно.

"Искат да отчетат дейност, да кажат, че са ме пратили в МВР болница и да си вържат гащите. Всичко съм си платил в "Токуда", не може да ме спират, че полицаите нямали тестове. По насилствен начин ме карат да се оперирам при хора, на които аз им нямам доверие", ядосва се Румен Й. 

Затворникът е готов да даде изявления и да разкаже драмата си пред всяка една телевизия с надеждата, че ще се намери някакво решение, чрез което ще може да се оперира там, където той желае, както го позволява законът.