Затягат примката! Проверяват всички театри за далавери

Топ
17:47 - 02 Октомври 2024
1232
Затягат примката! Проверяват всички театри за далавери

Схемата с театъра в Разград е кардинално нова и е изключително арогантна. Това заяви служебният министър на културата Найден Тодоров пред bTV по повод ареста на директора на разградската филхармония и театър Левон Манукян.

Както Lupa.bg вече съобщи, след първоначалното прокурорско задържане Манукян е на свобода срещу гаранция 50 000 лв., има обвинение за длъжностно присвояване и забрана да напуска страната. Според прокуратурата с помощта на още 3-ма души са представлявали престъпен сговор за източване на културната институция. Те са направили това, като фиктивно са назначили на работа... 41 души (почти едновременно), които нямат общо с културата, а са сервитьори и строителни работници, при това повечето - от Перник.

Тодоров заяви, че не му побира главата как може да се случи въпросната схема.

"В момента, в който разбрахме какво се случва в Разград, предстои проверка на много театри", закани се министърът.

За назначенията в Разград е имало посредник, което първо е намирало хората и после е събирало парите.

Това, което е абсурдното за финансирането на театрите, е, че с плаващ бюджет е невъзможен контролът на Министерство на културата.

"Три са стъпките, които могат да се направят в момента - да бъдат наказани виновните, втората - да се вземат мерки повече да не се допуска ситуацията в разградския театър и третата - да има промяна в законодателството и финансирането", подчерта Найден Тодоров.

Той очаква скоро да разбере каква е била схемата с разградския театър, за да може да види и кой е бил мозъкът на групата.

Найден Тодоров уточни, че няма "изпаряване" на други пари от театрите. Той каза, че "за театъра в Смолян може да си представи какво се случва" и че ако има схема, тя не е една и съща.

"Има нещо организирано и се прави, но очевидно по различен начин.“

Найден Тодоров разкри, че още предишният министър е сигнализирал прокуратурата и още няколко институции за седем театъра. Но разградският не е бил сред тях.

„Убеден съм, че работата на прокуратурата ще бъде добре свършена и ще се разбере, ако има високопоставено лице в Министерството на културата. Ние също работим и правим наши вътрешни проверки, но в крайна сметка професионалистите са полицията и прокуратурата. Не искам в момента в Министерството всеки да следи всеки“, каза Тодоров.

По думите му директорите на театри към този момент имат изключителни правомощия.