Завършват политическите консултации на п резидента

От 11:00 часа Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ"

Политика
07:48 - 26 Юни 2024
1294
Завършват политическите консултации на президента

Днес държавният глава Румен Радев ще завърши консултациите с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание (НС) преди връчване на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на президента.

От 11:00 часа Радев ще се срещне с представители на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ ( ИТН). 

От 13:00 часа е насрочен разговорът му с ПГ на „Величие“. 

Консултациите започнаха в понеделник с първите три парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). На всичките си срещи до момента държавният глава търси отговор от политическите формации как виждат възможностите за съставяне на правителство, с кой мандат, каква формула на управление биха предложили.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Радев, че очаква правителство с първия мандат, но на практика излиза, че няма как да бъде съставен кабинет. След края на разговорите пред медиите допусна ГЕРБ-СДС да предложат правителство на малцинството и препотвърди готовност за излъчването му. От коалицията очакват подкрепа от всички отговорни хора, които не искат седми поред избори и отново същия резултат. Борисов за пореден път изрази надежда ПП-ДБ "да върнат на ГРЕБ-СДС жеста" за подкрепата им на кабинета "Денков".

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори, заяви Йордан Цонев от ДПС. По думите му от Движението съзнават своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет и подкрепа за стабилно мнозинство. Ние този път ще го извървим, заяви той. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и по-важният въпрос е как точно го разбират, добави Цонев. Според него заявката на „Има такъв народ“ да съставят правителство е проява на „политическо его“. ДПС помолиха Румен Радев да бъде медиатор между политическите формации.

От третата политическа сила ПП-ДБ заявиха, че остават в опозиция като проевропейска и антикорупционна коалиция. Председателят на парламентарната група Николай Денков беше категоричен, че те нищо не дължат на Борисов като жест, който да му върнат. Задача на г-н Борисов е да намери подкрепа за това, което той предлага. След цялата кампания, след като свали нашите две правителства, аз не виждам с какви очи той ще търси подкрепа за това, което поставя, заяви Денков. От ПП-ДБ определиха подхода на ГЕРБ-СДС като напълно погрешен и напомниха, че ГЕРБ-СДС за период от три години са получили шест пъти мандат за съставяне на правителство, предстои им седми, като нито един от тези мандати досега не е бил успешен.

Вчера консултациите продължиха с "Възраждане" и "БСП за България" като и на тях президентът постави същите въпроси - за възможностите за редовен кабинет и каква подкрепа  и за какво биха дали.

Възможно е да има правителство в този парламент, 125 мандата са различни от ГЕРБ-ДПС, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред държавния глава. Той посочи, че формулата за излизане от политическата ситуация е зададена от българския избирател, който е определил в парламента да има повече партии, нежелаещи да управляват с ГЕРБ и ДПС. Костадинов заяви, че в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, са готови да поемат третия и да разговарят с всички политически сили за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" категорично няма да подкрепят кабинет на малцинството.

Пред журналисти Костадин Костадинов обяви, че са водили разговори със знакови лица от „Продължаваме промяната - Демократична България“, решението дали ще подкрепят анти ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно. 

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ обаче отрекоха да се водили разговори за съставяне на правителство с представители на  „Възраждане“. 

„БСП за България“ заявиха пред държавния глава, че ще се опитат да бъдат „проводник на диалог“. Нашите колективни органи са категорични, че с ГЕРБ няма как да участваме под никаква форма в никакво управление, подчерта изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. По думите му в тази тежка ситуация пред партията има два пътя - единият е на странични наблюдатели, на опозиция, от която нищо не зависи, който е удобен, а другият е да се опитат да участват в процесите като бъдат реалисти. Пред медиите Зафиров обясни, че ако се стигне до трети мандат, БСП е готова да участва активно в диалога с всички политически сили за сформиране на експертно националноотговорно пробългарско правителство.