Заведенията отвориха, няма сервитьори
Хората се изплашиха и решиха да се преориентират, оплака се председателят на БАЗ Ричард Алибегов
Заведенията от днес могат да приемат клиенти и вътре, а не само в градините и на терасите. Разхлабването обаче увеличава нуждата от персонал, което в момента е най-големият проблем за собствениците на ресторанти и кафенета.
"Ситуацията със служителите е изключително сложна – няма такива", алармира председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов.
„Масово текат обяви, но няма желаещи. Хората се изплашиха и решиха да се преориентират заради тази несигурност – отваряне, затваряне. Мисля, че сега, като минат няколко месеца в работа, ще се поуспокоят нещата отново, но за момента е доста сложно”, каза той пред "Фокус".
Собствениците на заведения обаче са доволни, че могат да предложат и маси на закрито.
„Всички са много щастливи, че от днес отваряме и вътрешните площи и така вече ще можем да ползваме по-пълноценно бизнеса. Много е важно и това, че на 29 април отварят нощните заведения. Това ще свали ограниченията от вечерния час от ресторантите и най-вече – ще се върнем към почти стария начин на живот”, каза още Алибегов.
Според него, хората вярват, че в заведенията се спазват стриктно всички противоепидемични мерки и не се притесняват да ги посещават.
„Мисля, че ще има желаещи – хората го чакат. Много от тях са преболедували, а други са ваксинирани вече. Дискотеките и клубовете се посещават предимно от млади хора. В крайна сметка всичко е по желание, някой ако го е страх, не е нужно да ходи там”, каза още Алибегов.
По думите му заведенията се посещават основно от хора, преболедували коронавирус, от такива, които са ваксинирани, или от тези, които не ги е страх.
Относно прогнозата за предстоящия летен сезон председателят на БАЗ изрази мнение, че и тази година очаква по Южното Черноморие да има най-силен сезон.