Завеждаме дело за собствеността на Руската църква

Главният прокурор Борислав Сарафов сезира регионалния министър Андрей Цеков за храма

Политика
14:59 - 01 Ноември 2023
2279
Завеждаме дело за собствеността на Руската църква

Държавата ще заведе дело, за да защити в съда собствеността си върху Руската църква. Главният прокурор Борислав Сарафов сезира регионалния министър Андрей Цеков за собствеността на Руската църква в София, съобщиха от прокуратурата.

Изпълняващият длъжността държавен обвинител номер 1 поиска да бъде предявен иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт за собствеността на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София.

Сарафов се позова на проверка на две прокуратури - Върховна административна и Софийска градска прокуратура, според която има нотариален акт от 23 юли 1997 г. С него посолството на Руската федерация се признава за собственик както на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, така и на земята, върху която е построен. Основанието за това е дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство.

Открит е крепостен акт, издаден на 07 ноември 1898 г., за дарение на „едно празно градско място в гр. София“ от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България с цел построяване на църква. Други документи по това дело не се пазят, по информация на Агенцията по вписванията.

Църквата при Руската Императорска Мисия е осветена на 11 ноември 1914 г. от Българското духовенство в съслужение с Руското духовенство. Тогава е издадена заповед на министъра на външните работи и изповеданията за предаване зданието и намиращото се в него имущество на Негово Високопреосвещенство Софийски Митрополит Стефан. Има двустранни документи от 1940 г. между България и СССР относно безвъзмездно ползване на сградата на църквата от българската държава.

Има доказателства, според които по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.

На 24 юли 2015 г. само с един нотариален акт до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот. Тази промяна – че храмът са собственост но Руското посолство, е отразена в кадастралния регистър на недвижимите имоти, но няма други документи, които доказват тази собственост, освен нотариален кат. 

Проверката на прокуратурата установява още, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ, информират от прокуратурата.

Не са открити други документи или доказателства, които да свидетелстват за строежа на църквата, освен гореспоменатите за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства, които определят придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава.