Завеждат колективен иск срещу държавата за водната криза в Перник

Търсят се 500 доброволци, които да дарят по 50 лв. за адвокати

Новини
12:23 - 21 Януари 2020
3347
Завеждат колективен иск срещу държавата за водната криза в Перник

Колективен иск срещу държавата за водната криза в Перник ще бъде заведен от името на граждани, информира zapernik.com.

Инициатор на иска е неправителствената организация „Инициатива правосъдие за всеки”, съобщава перничанинът Георги Чернев, известен като председател на Софийската търговско-промишлена палата. 

За целта е създадена страница във фейсбук „Колективен иск Перник“. Ето какво пише Георги Чернев по темата:

„На 18 януари в Перник дойдоха трима адвокати от „Инициатива правосъдие за всеки” (ИПВ). ИПВ е неправителствена организация, известна с протестите с искания за реформи в съдебната система. Тези адвокати имат опит с друг колективен иск за мръсния въздух в София. За да тръгне такова дело са необходими няколко условия: компетентни адвокати, неправителствена организация с капацитет, не по-малко от 300 души, държавна такса, адвокатски хонорар. Търсят се доброволци, с помощта на които да се организират около 500 човека, които да формират Общо събрание. ОС трябва да избере Комитет, който да продължи работата. Трябва да се открие набирателна сметка, която ще се управлява от този комитет. По предварителни разчети всеки, който желае да се включи в иска, трябва да внесе по 50 лв. в сметката. Без пари няма как да стане. Тази сума може да падне или да се повиши. Това зависи от броят на желаещите. Колективният иск не е протест. Той, както разбирате, е правна форма. Изисква време, експертиза и пари. Ефектът от него е в три посоки: обезщетение, формиране на гражданско общество, което да защитава своите интереси и възпитателен ефект върху обществото и властта. Търсят се доброволци. Свикването на ОС трябва да стане през февруари.“

Георги Чернев моли желаещите да се включат в инициативата да му пратят лично съобщение в социалната мрежа.

На снимката: Представители на Инициатива Правосъдие за всеки посетиха Перник и проведоха опознавателна и информативна среща, а темата беше завеждане на колективен иск за водната криза.