Заводът на Tesla в Берлин спира производство

Актуални новини
16:48 - 12 Януари 2024
2938
Заводът на Tesla в Берлин спира производство

Производителят на електрически автомобили Tesla до голяма степен ще спре дейността си в своята Gigafactory близо до Берлин поради закъснения на доставките, причинени от ракетните атаки в Червено море, пише Politico.

Компанията, собственост на Илон Мъск, анонсира в четвъртък, че скоро ще се сблъска с проблеми с веригата за доставки поради продължаващата криза, предизвикана от подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които стрелят по търговски кораби с ракети и дронове в жизненоважния воден път от декември.

Шиитската милиция, съюзник на палестинската въоръжена групировка ХАМАС, твърди, че напада изключително кораби, свързани с Израел, на фона на продължаващото нападение на израелските отбранителни сили срещу Ивицата Газа.

Производството на автомобили на Tesla ще бъде спряно между 29 януари и 11 февруари в завода в Берлин-Бранденбург, с изключение на няколко секции за сглобяване. Крепостта на Tesla в Германия дава работа на повече от 11 000 души и произвежда около 250 000 автомобила годишно.

Големите товарни лайнери, като Mediterranean Shipping Company, Maersk и Hapag-Lloyd, решиха по-рано да отклонят флотите си от Червено море и Суецкия канал към нос Добра надежда около Южна Африка. Транспортирането на стоки между Азия и Европа моментално стана по-времеемко и скъпо.

Tesla е първият голям производител, който прекратява производствена дейност поради атаките в Червено море. 

Китайската Geely и шведската IKEA по-рано предупредиха за възможни забавяния на доставките.