Заводът на Вълка край Павликени пуснат без екооценка

Решението на съда във Велико Търново може да се обжалва

Новини
22:46 - 24 Ноември 2022
4469
Заводът на Вълка край Павликени пуснат без екооценка

Административният съд във Велико Търново е допуснал без екооценка разширението на бъдещия завод на Румен Гайтански край Павликени. Решението е на първа инстанция и е обявено в понеделник. То може да се обжалва на по-горна инстанция.

Мегазаводът е за каменна вата в село Върбовка. Съдебният спор е заради разрешение за двойно разширение без екооценка от РИОСВ през 2021 г. По-късно областният управител на Велико Търново обжалва заповедта на регионалната инспекция заради риск за здравето на хората.

Съдът обаче се произнася, че той не може да защитава обществения интерес - това било работа на прокуратурата или на засегнатите граждани.

Притесненията на местните жители са свързани с намеренията в завода да се изгарят 400 хил. тона отпадъци годишно, което според населението ще причини замърсяване на въздуха, почвите и водите.

В същия ден, когато е обявено решението на съда, беше отменено заседанието на експертния екологичен съвет към РИОСВ, на което трябваше да се реши дали да се позволи изграждането на завода за 420 млн. лв. Спешна среща в екоминистерството само 3 дни преди експертния екологичен съвет е дала яснота, че има процедурни пропуски, липсващи становища и други недоглеждания около Доклада за оценка на въздействие върху околната среда.