ЗАВРЪЩА ЛИ СЕ ТРЪМП? Междинни избори в САЩ

Провал за Джо Байдън ще се изтълкува като нов знак за политическата му и физическа немощ

САЩ
16:55 - 23 Октомври 2022
3433
ЗАВРЪЩА ЛИ СЕ ТРЪМП? Междинни избори в САЩ

Междинните избори насред мандата на действащия президент ще подскажат съдбата на Белия дом и ще повлияят на посоката, по която ще поеме САЩ. Американците ще гласуват за нова 435-членна долна камара на Конгреса, за една трета (35 места) в Сената, за 36 губернатори, както и за щатски сенатори, кметове, шерифи и съдии и на местна почва.

Ще се проведат плебисцити за абортите, трудовото законодателство и др. А самите избори (по традиция) ще са референдум за това как се е справил досега президентът с властта и какви са шансовете му за вота през 2024 г. Големият въпрос е ще бъде ли окуражен Доналд Тръмп да се кандидатира пак за Белия дом. А още по-големият – какъв избор ще направи суверенът между две диаметрални философии и двама лидери, и двамата – непопулярни, пише в. “Вашингтон пост”.

Сега демократите държат мнозинство от 1 кресло в Сената и 9 в Камара на представителите. Макар и нищожно, то позволи на Байдън да прокара закони за борба с климатичните промени, контрола върху оръжията, инвестициите в инфраструктура, срещу детската бедност. Но това предимство лесно може да се изпари – статистиката показва, че управляващата партия почти винаги губи Конгреса на междинни избори. При това рейтингът на президента е нисък - върти се около 40%. Инфлацията бие рекорд от 40 г. насам, а обуздаването на престъпността и  имиграцията, укрепването на границата с Мексико, контролът над разходите са слаба страна на президента и силна на републиканците.

Ако демократите изгубят мнозинство в едната или двете камари на Капитолия, трудно ще прокарват своите закони. В отговор президентът ще прибягва до вето, за да блокира консервативни инициативи за абортите, имиграцията, данъците. Управлението ще зацикли и той ще стане “куца патица” или, иначе казано, ще бъде властово ограничен.

Провал за Джо Байдън ще се изтълкува като нов знак за политическата му и физическа немощ. Ще се засили натискът в партията през 2024 г. действащият президент да отстъпи пред друг партиен  кандидат, което се е случило само веднъж в модерната история, сочи Би Би Си.