Здрава Каменова наградена с „Брюке Берлин“

Култура
09:54 - 13 Октомври 2022
1659
Здрава Каменова наградена с „Брюке Берлин“

Актрисата и драматург Здрава Каменова получи германската литературна награда за театър „Брюке Берлин“. Тя бе отличена за текста на пиесата „Дом за овце и сънища“, съобщават от организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“.

Каменова е спечелила приза през 2020 г., но пандемията възпрепятства връчването на наградата. За превода на пиесата бе отличен Александер Зицман.

Отличието се връчва за съвременна художествена литература от Централна и Източна Европа, както и за превода на съответното произведение на немски език.

През същата година награда „Брюке Берлин“ спечелиха руската писателка Мария Степанова и преводачката Олга Радецкая. Тази година наградата се връчи на чешката писателка Радка Денемаркова и преводачката Ева Профоусова.

„Брюке Берлин“ се присъжда на всеки две години и е под патронажа на носителката на Нобелова награда за литература Херта Мюлер.

До края на месеца предстои и друго международно участие на Каменова. Пиесата „Танго в космоса“ по текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова ще бъде представена на фински език на фестивала за драматургия „R.E.A.D.“ в Хелзинки между 28 и 29 октомври.