Здравен експерт: Моделът на Ананиев ограничава пациентите

Положението в сектора може да се подобри само с увеличаване на парите в НЗОК, смята проф. Радослав Гайдарски

Актуални новини
14:23 - 21 Юли 2019
2654
Здравен експерт: Моделът на Ананиев ограничава пациентите

Здравният модел, който се предлага в момента, няма да подобри здравеопазването като организация и като начин на работа в системата. Това мнение изрази бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски пред БНР.

Той поясни, че моделът на настоящия здравен министър Кирил Ананиев всъщност не е нов. По негови думи още през 2006-2007 г. е бил правен опит да се въведат здравни фондове и да се сложи край на монопола на НЗОК.

"Тогава не успяхме по същите причини, по които и сега този модел няма да успее. Защото България е малка страна с много малко пари. Няма друга страна в Европа, която да има толкова малко финансови средства, вложени в здравеопазването", категоричен бе проф. Гайдарски.

Той изрази опасение, че предложеният модел може да доведе до регионализация в здравеопазването и вместо да гарантират сегашната свобода на пациентите, фондовете по-скоро да ограничат избора им къде да се лекуват.

Според проф. Гайдарски здравната система може да се подобри само с увеличаване на парите в НЗОК, т.е. здравната вноска да стане поне 10%.

Той настоява всички да бъдат равнопоставени, тъй като по думите му в момента въпросните 8% от задължителната вноска се вземат само от около 1,5 млн. здравноосигурени. Проф. Гайдарски призова и за по-строг контрол на начина, по който се разходват средствата.