Здравка Евтимова: Приех християнството на 50-годишна възраст

Култура
15:29 - 07 Септември 2020
4350
Здравка Евтимова: Приех християнството на 50-годишна възраст

Здравка Етимова разказа как е приела християнството на много късна възраст. Писателката, нашумяла с разказа си "Кръв от къртица" разкри днес в сутрешния блок на Би Ти Ви, където гостуваше по повод Съединението на България, че се е кръстила чак когато е била на 50 години.

Случило се в Брюксел, където по това време тя работила към Европейския парламент. Синът ѝ се разболял много тежко и имало опаснот за живота му. На Димитровден отчаянието я завело в българската православна църква в белгийската столица. Там местният отец Димитър я покръстил. Според нея, искрената ѝ молитва е една от причините днес синът ѝ да е здрав, да има вече две деца и да работи като главен лекар на болница.

"Днес в обществото има силно напрежение, което не работи в посока обединение. В България хората застъпват диаметрално противоположни становища. Това е полезно за израстване на духа, стига човек да бъде верен на своите убеждения. За тази цел той трябва да има информация, да се запознае с каузи, с представителите на тези каузи и да вземе информирано решение къде да остане. България е била най-силна, когато е била над разединението, над бездната”, заяви Здравка Евтимова.

Писателката сподели още, че вярва в мъдростта на българите. „Смятам, че у българите винаги е съществувала вродена мъдрост и практичност. Това чувство дълго е било приспано, дълго се взираме в настоящия момент, а погледът ни към бъдещето се замъглява. Но това вродено чувство на желанието ни да се издигнем над хората, които ни се подиграват, си казва думата. Тогава успяваме да излезем от трудното положение като победители”, каза Евтимова.

„По улицата може да видиш различни изражения, а на протеста – различни хора. Това е практически университет. Радвам се, че живея днес, че виждам и преживявам това, което всички българи преживяват, че успявам да бъда в София, където остротата на събитията е най-силна“, заяви още Здравка Евтимова.

„Няма достатъчно дълбока бездна, която да ни уплаши. Да, има разединение, но трябва да се надяваме, че то ще бъде основа на хубави творби. И най-вече ще затвърди посоката на развитие на България като член на ЕС”, допълни авторката на "Кръв от къртица".