Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева

НС одобри окончателно бюджета на НЗОК за догодина

Новини
15:13 - 24 Ноември 2020
1533
Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева

Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2021-ва. Здравната каса ще разполага с 5,3 милиарда лева догодина, решиха окончателно депутатите. Това ще е сумата на възможните разходи на Касата.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.

С преходните и заключителни разпоредби на закона бяха гласувани и добавките, които медиците ще получават към заплатите си в условията на пандемия от Covid-19.

Ако месечното възнаграждение на лекар е под 5000 лева, той ще получава 600 лева допълнително. Добавките за медицинските сестри са 360 лв., а за санитарите - 120 лв. За техните доходи не е предвиден горен праг, над който не се получават добавки.

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата. До тази година резервът е бил в размер на 5% от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

Веселин Марешки от „Воля“ поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора: 

„Във всички наши срещи - и с наши фенове, и с фенове на останалите политически партии, ние не чухме нито един човек, който да се противопостави, дори и бегло на това предложение. Напротив, отвсякъде получихме много категорична подкрепа“.

След като приеха бюджета на Касата, депутатите продължиха работа с обсъждане на бюджета на ДОО и финансовата рамка на държавата за догодина.