Здравната каса следи за катастрофите и причинителите им

Така ще се внесе яснота в тези деяния, се казва в мотивите на проектозакона

Актуални новини
12:50 - 08 Юли 2019
1892
Здравната каса следи за катастрофите и причинителите им

Националната здравноосигурителна каса ще получава официална информация за катастрофите и техните извършители. Това става ясно от проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Така Касата ще може да установява връзката между изплатените средства за лечението на пострадалите лица и самите пътни инциденти, обясняват мотивите към проекта.

Според Закона за здравното осигуряване ако причинителят на катастрофата е бил пиян, под влияние на наркотици или инцидентът е станал по умишлени подбуди, то той е задължен да възстанови лечението на пострадалите на Здравната каса.

Промяната през Закона за лекарствените продукти ще подпомогне Касата с оглед претендиране, съответно възстановяване на съответните суми.

Според изписаното в законопроекта, промените ще позволят да се внесат ясноти в закона, каквито към момента не съществуват. Чрез тези координационни механизми ще бъде много по-ясно кой е виновникът в дадена катастрофа и как трябва да се постъпи оттук насетне.