Здравната министърка на Слави - топ вирусолог от Кеймбридж

Д-р Велислава Петрова е открила нов метод за генетичен анализ на имунната система

Топ
14:21 - 12 Юли 2021
4213
Здравната министърка на Слави - топ вирусолог от Кеймбридж

Световно признат млад вирусолог е номинацията на Слави Трифонов за здравен министър в бъдещия кабинет на "Има такъв народ".

Д-р Велислава Петрова е само на 31 години, но нейно откритие бе включено в топ 100 на научните трудове за 2019 г.

Тя е доктор по вирусология  от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г.

Велислава е водещ експерт в проект на Световната банка, възложен от МВР за оценка на риска от инфекциозни болести в България като част от Националната програма за намаляване на риска от бедствия (2021-2025 г.).

По време на докторската си степен в Кеймбридж Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието ѝ е включено в 100-те най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в редица международни медии.

Преди няколко месеца Велислава Петрова беше избрана за финалист в конкурса „Най-изявените млади личности“ и представлява България в категорията "Иновации в медицината" на световния финал в Южна Африка.

Тя е родена в Сандански. Завършва средното си образование в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“, където получава златна диплома за пълно отличие. Висшето си образование продължава във Великобритания, където завършва бакалавър по "Микробиология" в Бристол. Избрана е за първенец на випуска с най-висок успех и най-добър научен проект, фокусиран върху методите за сенквениране на вирусни геноми.

Петрова продължава докторската си степен в универистета в Кеймбридж, където получава пълна стипендия от института Сангер, най-големия център за геномни изследвания в Европа.