Здравни работници протестират в Любляна

На протеста се събраха медицински сестри, медицински техници, парамедици, акушери

Свят
11:14 - 23 Февруари 2023
1303
Здравни работници протестират в Любляна

Работници от сектора на здравеопазването излязоха на протест в словенската столица Любляна с искане за справедливо заплащане и оценяване на труда им, съобщи словенската национална телевизия РТВ Сло.

След протеста на пожарникарите миналата седмица, пред сградата на правителството вчера протестиращите здравни работници обвиниха властта в невежество и неравностойно отношение към различните сектори на обществена служба.

На протеста се събраха медицински сестри, медицински техници, парамедици, акушери и болногледачи, които скандираха „без медицински сестри, няма и здравеопазване“.

Протестиращите изразяваха недоволството си със свирки и плакати с надписи „Стойността на нашата работа е минимална за правителството“, „За тези, на които сме нужни, сме герои, а за правителството сме бедняци“, „Невежеството и унижението не са пътят към диалога“ и „Грижата и съчувствието на медицинските сестри не плащат сметките“.

През декември миналата година синдикатът на здравните работници се договори за повишение на заплатите за някои професии в здравеопазването и социалните грижи, но за здравните грижи правителството настоя, че те вече са получили повишение на заплатите през ноември 2021 г.

Протестиращите казаха, че са се събрали пред сградата на правителството, защото „не искат повече да бъдат пренебрегвани и подценявани и защото искат отново да предупредят за липсата на кадри, както и за изтощението и подценяването на всички, които в момента са в сектора на здравеопазването и социалните грижи“.