Здравният министър лъгал, че са дадени 50 млн. за заплати на медицинските сестри

Увеличението се оказа символично, тъй като правителството е отпуснало само 6 млн.лв. Протестите вероятно ще продължат

Новини
19:48 - 03 Октомври 2019
6353
Здравният министър лъгал, че са дадени 50 млн. за заплати на медицинските сестри

Правителството е лъгало месеци наред, че е отпуснало 50 млн. лева за увеличение заплатите на медицинските сестри. Днес се оказа, че само дни след гръмкото съобщаване, властта тихомълком е намалило сумата на 6 млн. лева, а сега здравният министър Кирил Ананиев се опитва да замаже скандала като вече твърди, че за увеличение заплатите на сестрите действително са дадени 50 млн. лева – но от резерва на НЗОК.

Освободените през май 50 млн. лева от резерва на НЗОК обаче бяха обещани от Ананиев за друго – за увеличение цените на клиничните пътеки в педиатрията, за да потушат друг протест – този на лекарите и сестрите от Детската болница "Проф. д-р Иван Митев". Така реално правителството е излъгало, че дава допълнителни пари. Средствата от резерва на НЗОК за увеличение на пътеките не са допълнителни, тъй като са част от бюджета на здравната каса за тази година, просто е взето решение да се ползват целево за повишение на цените основно на детските пътеки. Но според Ананиев “все става въпрос за публичен ресурс“ и източникът на финансиране не е чак толкова важен.

Със свое постановление от 10 април кабинетът отпусна 50 млн. лева, за да потуши ескалиращите протести на медицинските сестри за по-високи възнаграждения. "Повишаваме заплатите, за да запазим работните места, особено в отдалечените места", обяви тогава премиерът, а здравният министър разясни, че целта е навсякъде основните заплати на сестрите да достигнат 950 лева, както предвижда колективният трудов договор в сектора.

Тихомълком месец по-късно – на 9 май, кабинетът е изменил постановлението си е намалил сумата от 50 на 6 млн., съобщи Би Ти Ви. Справка в информационната система на правителството показва, че на 9 май кабинетът променя разходите по две свои постановления – за план-сметката за евроизборите и въпросното постановление за отпускане на допълнителни средства по бюджета на МЗ.

Днес Кирил Ананиев коментира, че това решение е взето, тъй като впоследствие с Министерството на финансите са преценили, че ако всички средства за болниците дойдат от бюджета на МЗ, размерът на държавната помощ щял да стане твърде голям, а това не е позволено. Причината е, че кабинетът вече беше отпуснал 30 млн. лева за малки и отдалечени болници. Не е ясно обаче защо при тази презумпция изобщо е взето първото решение за отпускане на 50 млн. лева, както и защо за това не са били своевременно уведомени работещите в системата.

Протестите на медицинските сестри продължават, след като се оказа, че увеличението на заплатите всъщност е символично

Не е учудващо, че при това положение, протестите на медицинските сестри продължават. В страната "белите престилки" се оплакват, че реално не са почувствали обещаното увеличение. По места увеличение на основните заплати действително е имало със суми между 50-100 лева, но пък им е било орязано допълнителното материално стимулиране от изработеното по клиничните пътеки. И до момента министерството няма точна сметка до какво реално увеличение са довели отпуснатите пари.

Днес Кирил Ананиев се опита да демонстрира, че заплатите на сестрите не са толкова ниски, като посочи, че средната брутна заплата на сестрите заедно с всички добавки достига 1253 лева общо за държавните и общинските болници. Но истината е, че в провинцията основните заплати на сестрите масово са от порядъка на 750-800 лева, почти не получават бонуси над тях и все още не достигат обещаните 950 лева.